04.08.16 Život se psem

Zježená srst na hřbetu

Zježenou srst na zádech u psů vyvolává nervový systém. Zvýšená hladina adrenalinu způsobí, že se v kůži napnou svaly a napřímí se chlupové váčky. Nejčastějším důvodem je strach a agrese.

Srst se může naježit i psům, kteří jsou rozčílení nebo překvapení. Dále například bojácní psi ježí srst, aby vypadali větší, než jsou, a vzbudili tak v protivníkovi respekt. Agresivním psům se ježí srst podél celé páteře na znamení toho, že jsou připraveni zaútočit. Vzrušeným psům se zježí srst na zádech, když ucítí hárající fenu atd. Některé plemena – rhodéský nebo thajský ridgeback - mají přirozeně otočený pruh srsti na hřbetu, je to jejich plemenný znak a s ježením to nemá nic společného.

Co dělat?

U bojácného psa se snažte odvést pozornost povely jako „sedni“ nebo „dívej“. Psa v tu chvíli nehlaďte ani neobjímejte, jelikož by to u něj mohlo vyvolat ještě větší strach a mohl by se po vás ohnat. Psa v různých situacích pozorujte, abyste dokázali odhadnout, kdy je potřeba zasáhnout a strach včas odvrátit. U agresivního neznámého psa se zježenou srstí se vyhýbejte očnímu kontaktu a pomalu couvejte, případně zůstaňte stát na místě. Snažte se pokud možno nehýbat, abyste v psovi nevyprovokovali lovecký pud.

Zdroj: Arden Mooreová, Jak to ten pes myslí?, Vizuální průvodce „psí řečí“, Mladá fronta, 2014