27.01.19 Život se psem

Závisí čich na plemenu?

Dříve se tradovalo, že čichové schopnosti psa nezávisejí tolik na plemenné příslušnosti, jako na konkrétním jedinci a výcviku. Faktem je, že někteří psi (příp. rodové linie) byli vyhlášen pro svůj výjimečný nos. Později anatomické a fyziologické studie prokázaly, že plemeno má vliv na velikost plochy čichové sliznice, tedy i počet čichových receptorů.

Navíc čím je čenich delší a užší, tím je čich psa citlivější. Brachycefalická plemena, jako je třeba boxer, anglický buldok, mops, jsou handicapována nižší cirkulací vzduchu, kterou způsobuje specifická stavba jejich nosních dutin. Pro porovnání například německý ovčák má okolo 200 milionů čichových receptorů, boxer jich má 147 milionů, kokršpaněl 67 milionů a člověk pouhých 5 milionů. Čichová senzibilita závisí také na pigmentaci nosu, lepší ji mají psi s tmavou pokožkou, než s krémovou. Také se uvádí, že feny mají údajně lepší čich než samci.

Čich se dá trénovat

Pravidelným tréninkem lze čich rozvíjet. Se svým mazlíčkem si můžete hrát různé hry, kdy mu budete třeba schovávat pamlsky do různých úkrytů. Tady je pár tipů:

 

https://muj-pes.cz/zivot-se-psem/tip-na-hru-cenichani-jidla-1028.html

https://muj-pes.cz/zivot-se-psem/cenichaci-bedna-1762.html

https://muj-pes.cz/zivot-se-psem/hra-na-pachove-prace-998.html

 

Zdroj: Dr. Laetitia Barlerinová, 100 falešných předsudků Pes, CPress, 2012

Foto: pixabay.com