11.03.14 Život se psem

Vzhledový extrém jako hendikep?

I úplní laikové si na první pohled všimnou, že psi se „splácnutým čumákem“, jako jsou buldoci, buldočci a mopsové, se svým vzezřením hodně vzdálili přirozenému vzhledu svých divokých předků – vlků. Bohužel extrémní vzhled, který může být hezký na pohled, s sebou často nese nežádoucí zdravotní problémy.

Nejpatrnější je to u anglických buldoků. Typické plemenné znaky jsou v mnoha případech vyhnané až do extrému. Feny nerodí jinak než císařským řezem, nos je tak krátký, že pes chrčí a ztěžka oddechuje i za chladného počasí. Vrásky na obličeji jsou tak bohaté a hluboké, že se zapařují a tvoří se v nich plísně. Smutné na tom je, že právě takovým „líbivým“, ovšem zdravotně hendikepovaným, jedincům dávají mnozí lidé (a někdy i rozhodčí ve výstavních kruzích) přednost. Naštěstí existují i rozumnější chovatelé, kteří se snaží najít kompromis mezi zdravím a vzhledem. Vždyť anglický buldok se nemusí při chůzi valit, nemusí mít nos krátký nos tak, že prakticky zmizí v obličeji, nemusí být tlustý ani mít tak úzkou záď a velkou hlavu, aby to znemožňovalo přirozený porod. Ačkoli jsou na tom ostatní plemena lépe, stejně tak se například většina francouzských buldočků u nás rodí císařem. Mopsové jsou většinou taky zdravotně dost choulostiví (problémy s očima, plísně ve vráskách atd.). Fenky mopsů někdy ani nemají moc silně vyvinuté mateřské instinkty. Všechna tato plemena pak spojují dýchací problémy, které jsou patrné obzvlášť v horkém počasí nebo v prostorách s nedostatečným prouděním vzduchu (např. automobil). Dokonce i zcela zdraví, sportovně založení a trénovaní psi krátkolebých plemen nejsou vzhledem ke svému placatému čumáčku schopni v extrémních situacích účinně ochlazovat vzduch, a tím pádem se přehřívají. Proto každý majitel psa by to měl vědět předem a počítat s tím. Na delší procházky je v létě lepší se vypravit buď brzy ráno, nebo naopak večer a přes den chodit jen na kratší vzdálenosti a pohybovat se po stinných místech. Také se v létě nedoporučuje převážet psa přes den na dlouhé vzdálenosti autem atd.

 

Raději s PP

Dá se aspoň částečně předcházet zdravotním komplikacím? Určitou zárukou kvality může být průkaz původu. Když si vyberete štěně z dobrého chovu, kde jsou oba rodiče zdraví (a nejlepší samozřejmě je, když si zjistíte, jak na tom jsou/byli i prarodiče a další příbuzní), pohybliví a čilí, je velká pravděpodobnost, že takové bude i jejich potomstvo. Ale i tak se mohou najít výjimky - zvířata, která i přes dobrý rodokmen budou u veterináře jako doma. Samozřejmě nesmíte podceňovat i kvalitní výživu a náležitou péči. Ale rozhodně vás nechceme strašit, protože i buldoci, buldočci a mopsové mohou být zdravými, životaschopnými a dlouhověkými psími společníky. Jen je potřeba přizpůsobit denní režim a nejrůznější aktivity jejich tělesným dispozicím.

 

Zdroj: Psi celého světa, Rádce pro správný výběr psa, Lea a Martin Smrčkovi, Grada, 2011, www.grada.cz