13.09.15 Život se psem

Vyrazte se psem ven!

Psi potřebují pravidelný pohyb, aby byli zdraví a šťastní. Aktivity s vaším čtyřnohým kamarádem mají navíc tu výhodu, že se chtě nechtě budete držet v kondici i vy. Upřené a vyčítavé psí pohledy žadonící o vyvenčení vás donutí několikrát za den alespoň k minimálnímu pohybu.

Ke zdravému tělesnému i psychickému vývoji potřebuje každý psí jedinec pohyb na čerstvém vzduchu, aby utužoval své zdraví a přišel do kontaktu s ostatními lidmi a zvířaty. Tato potřeba by jim neměla být v žádném případě odpírána, koneckonců může být prospěšná i pro lidi. Existuje široké spektrum psích aktivit.

Městské vyžití

Život ve městě nabízí jiné možnosti vyžití a do volné přírody je to zpravidla daleko. To však neznamená, že by psí život měl být kvůli tomu nutně chudší. I městské parky nabízejí dostatečně velký prostor pro hry a fyzické aktivity. Zkuste psům na takové vycházky zaopatřit nějakou hračku, s kterou se vyřádí a příjemně unaví. Velmi dobře funguje třeba házečka na míček nebo frisbee. Aportování trénuje obratnost, pohotovost a hravou formou se pes učí poslušnost vůči pánovi. Pokud jste z Prahy, vyrazte třeba na celé nedělní odpoledne do zoo – psi jsou tam vítáni, pokud mají platný očkovací průkaz a jsou na vodítku. Všelijaké pachy zvířat představují pro psí čich neobvyklý stimul, s nímž se mezi paneláky během venčení nesetkají.

Výlet do přírody

Městské vyhlášky chovatelům striktně nařizují držet psy na vodítku a nepouštět je navolno. Chcete-li mu tedy dopřát svobodného pohybu, vyrazte do přírody. I tak platí, že pes musí být vychovaný a musí poslouchat na povel. Výletním tipem vhodným i pro čtyřnohého mazlíčka je například pražská Divoká Šárka, Průhonický park, výšlap na kopec Radobýl anebo naučná stezka Kladskými rašeliništi.

Cvičiště

Centra specializovaná na výcvik jsou dobrým tipem pro aktivitu psů všech velikostí a plemen. Dovedou přetransformovat energii, kterou pes oplývá, do smysluplného výcviku. Pes trénuje disciplinovanost, vytrvalost a píle. Pokud si váš pejsek po vydatném sportovním odpoledni venku nebo na cvičišti zaslouží odměnu, vezměte ho do psí pekárny či kavárny. Ano, i takové podniky pro naše čtyřnohé miláčky se pomalu začínají objevovat.