12.11.13 Život se psem

Vůně dálek

Stejně jako když vyprávíte ostatním rodinným členům, co se přes den (o víkendu, dovolené) stalo, a oni napjatě poslouchají, přibližte své dobrodružství i vašemu psímu mazlíčkovi. Vždyť i on je zvědavý. Ovšem jeho komunikačním prostředkem je citlivý nos.

Psi okolní svět odhalují především prostřednictvím vůní, a tak všude strkají svůj čumák. Stačí je chvilku pozorovat – krátce se zhluboka nadechnu, třeba z nákupní tašky, nebo soustředěně očichávají oblečení či boty, když přijdete domů. Jenže co uděláme my - lidé? Občas máme sklon rychle vše uklidit nebo psa od tašek odstrčit. Tím mu však bereme kus rozmanitosti v jeho životě. Vždyť tím, co je pro nás lidi vyprávění, tím jsou pro psy pachy.

 

Pár tipů:

Když přijdete domů, svého psa pozorujte. Pokud uvidíte, že se extra zajímá o nějaký kus oblečení nebo třeba o tašku s nákupem, dejte mu možnost vše dosytosti očichat. Ovšem pozor na nákup z řeznictví, to by váš mazlíček asi neodolal pokušení :-)

Také spousta zboží se dnes objednává přes zásilkovou službu, to znamená, že domů častěji přicházejí balíčky. Papírová krabice a vnější obal z balicího papíru přináší psovi hodně voňavých podnětů. Pokud budete mít chuť, můžete ještě před vyhozením proměnit krabici a balicí papír v pomůcky ke hře s hledáním jídla. Do krabice vložte pár granulí krmiva nebo oblíbené pamlsky, které váš profík na čenichání pak může vydolovat ven.

Jestliže jste na cestách bez svého psa, určitě se setkáte se spoustou věcí, které by vašeho čtyřnohého mazlíka mohly zajímat. Přivezte mu pár voňavých „suvenýrů“, jako je třeba ptačí pírko, mušlička nebo kamínek z pláže, rukavice o kterou se otřela sousedova kočka, noviny, které jste si přečetly ve vlaku a přitom jste je nechaly chvíli položené na sedadle apod. Jako lidé se můžeme jen domýšlet, jaké pachové příběhy tyto předměty vyprávějí. Pejskovi dejte dostatečně dlouhou příležitost, aby si vše očichal, pak věci můžete vyhodit nebo vrátit na původní místo...

 

Zajímavost závěrem

Nemyslete si, že se jedná jen o nějakou vymyšlenou zbytečnost pro znuděné psíky. Hra na očichávání nových pachů se netýká jen majitelů psů. Můžete se s ní sekat i v zoo. Zkoumání nových předmětů a pachů je totiž součástí tzv. enrichment (obohacování) pro zvířata v zoo. Například v curyšské zoo dávají vlkům pravidelně k dispozici nové pachové stopy, jako je třeba trus jiných zvířat nebo větve z jiných výběhů. Jejich výběh je dokonce spojený podzemní chodbou s výběhem tygrů. V době, kdy jsou tygři v zadní uzavřené části komplexu, lze vlkům umožnit výlet do sousední zahrady. Pro vlky je to opravdové dobrodružství. Když jsou zase zpátky ve svém výběhu, mají zase tygři možnost, aby prozkoumali stopy návštěvníků. Tak nové podněty dopřejte i svému domácímu vlkovi!

 

Zdroj: Jak zabavit psa, aby se nenudil, Christina Sondermann, Grada, www.grada.cz