18.07.13 Život se psem

Tip na hru: Čenichání jídla

Jedná se o tu nejjednodušší formu čenichací hry, při které rozházíte granule po velké ploše podlahy a pes hledá svůj „úlovek“. Je to ideální činnost vhodná i pro ten nejnapjatější časový program.

Vyčenichání jídla na podlaze běží jakoby samospádem. Nejprve psovi ukážete granulky (případně psí suchary nebo nějaké pamlsky) ve své ruce, a pak je před jeho očima rozházíte po zemi. Psí čumáček se zcela automaticky zaktivuje, aby je vyčenichal. Nováčci se hru naučí nejlépe na světlé podlaze. Obyčejné čenichání můžete zpestřit různými obměnami. Například na vzorovaném koberci pes vyslídí granule obtížněji, než na světlé plovoucí podlaze. Na zahradě budou pamlsky spíše neviditelné v trávníku, než na zámkové dlažbě na terase. V zimě mohou granulky zmizet ve sněhu apod. Postupně používejte stále menší množství granulí a rozmisťujte je na větší ploše. S trochou cviku váš chlupáč pročeše s čumákem u země celý barák nebo zahradu kvůli pár malým pamlskům. Obtížnější variantu představuje čenichání za tmy, kdy se pes musí spoléhat pouze na svůj čich. Možná budete ohromeni, jak šikovného pejska doma máte. Tato jednoduchá hra se osvědčila také v situacích, kdy vezmete psa někam, kde to nezná, nebo třeba doma při vítání návštěv. Snahy vyčenichat granule mohou být nenásilným prostředkem k tomu, aby byl pes skutečně „přikován k zemi“. Navíc čenichání spojené s chutnou odměnou skvěle funguje i u bojácných pejsků, když potřebujete, aby se v cizím prostředí cítili lépe.

Na závěr: Zvlášť u jedinců, kteří snadno přibírají na váze, nezapomínejte granulky nebo pamlsky, které použijete pro hru, odečíst od denní krmené dávky.

 

Zdroj: Jak zabavit psa, aby se nenudil, Christina Sondermann, Grada, www.grada.cz