10.10.18 Život se psem

Syndrom černých psů

Je chytlavý název fenoménu, kvůli kterému zůstávají černí psi v útulku déle. Proč lidé preferují světlejší zvířata?

Černí psi, kteří přišli o svůj domov, to mají těžké. Mnoho pracovníků útulků potvrzuje, že je mnohem jednodušší najít adoptivní rodinu zajímavě vybarvenému nebo světlému psovi, než celému černému. A když je navíc velký, je to ještě složitější. Důvody jsou různé. Lidé se podvědomě víc bojí velkých černých psů. Možná za to můžou filmy a knihy, kde jsou tito psi zobrazováni jako agresivní. Černá barva se také odnepaměti spojuje se zlem a neštěstím (podobně jako pověra o černých kočkách přes cestu). Tato předpojatost mnohdy nevědomky ovlivňuje i výběr čtyřnohého kamaráda. Navíc na fotkách, kterými útulky inzerují zvířata k adopci, černý pes tolik nevynikne. Aby se zdůraznila jeho hlava a výraz, musí se umět dobře vyfotit. Na amatérských fotkách mají světlejší a strakatí psi výhodu, protože zaujmou na první pohled. Obecně mají největší šanci na adopci štěňata, dále zajímavě zbarvení mladí psi a malí psi společenských plemen. O velké psy je mnohem menší zájem a o černé velké psy v letech skoro žádný. Je to škoda, protože mnoho hodných a oddaných „černoušků“ čeká v útulcích na svého páníčka.

O tom, že černí psi dokážou být krásní i na fotkách, se můžete přesvědčit na projektu fotografky zvířat Shainy Fishman: https://www.shainafishman.com/Projects/black-dogs/thumbs

Chcete pomoct, ale vzít si dalšího psa do rodiny nemůžete? Zkuste pravidelně sdílet nabídku černých psů k adopci na svém Facebooku. Třeba se díky vám podaří najít domov dalším „útulkáčům“.

Foto: pixabay.com