24.02.16 Život se psem

Samota a venčení

Většině lidí zaměstnavatel neumožňuje brát si s sebou psa do práce. Přitom pes je smečkové zvíře, které není rádo samo...

 

Pokud jste každý den do noci v práci, je lepší pořídit si kočku, která snáší samotu o poznání lépe. Chcete-li psa, měli by se všichni členové domácnosti podílet na venčení. Není na škodu vytvořit předem určitý venčící harmonogram, který budete dodržovat (např. ráno venčí maminka, odpoledne děti, večer táta). Samozřejmě někdy pejsek musí být doma sám, maximálně je ale přijatelných 8-9 hodin. Nutné je začít psa přivykat na samotu již od štěněcího věku. Čím dříve začnete, tím snadnější pak pro něj bude zůstávat doma sám. Jak na to? Nejprve odejděte na čtvrt hodiny, pak na půl a intervaly postupně prodlužujte. Když odcházíte z domu, tak se s pejskem dramaticky nelučte. Nejlepší je odejít a dělat jakoby nic. Pes pak nebude mít pocit, že se děje něco „nenormálního“. To samé platí i pro příchod domů. I když vás čtyřnohý parťák radostně vítá, je dobré nechat si malinko odstup. Než odejdete do práce, vezměte ho na delší procházku a doma mu nechte k dispozici zajímavé hračky. Ty bude mít na hraní pouze v době, kdy je sám.

Venčíte svého pejska dostatečně často?

Jestliže nemáte zahradu, kam byste mohli psa kdykoliv vypustit, musíte ho pravidelně venčit. Důležité je naučit ho již od mládí určitému režimu, na který si zvykne. Nepravidelný řád může způsobit problémy s udržením malé i velké potřeby. Minimum by měly být 3 procházky za den v délce alespoň 20 minut. Ráno, v podvečer a večer před spaním. Pes by neměl být přes den bez čůrání více než 9 hodin. Menší pejsci mají menší močový měchýř, takže potřebují samozřejmě venčit vícekrát (provizorní řešení je i domácí záchod). Pokud máte oplocený pozemek, kde se pes volně pohybuje, je důležité jít s ním na procházku i mimo prostor zahrady. Dobré je ho během vycházky zabavit aportem nebo ho vzít s sebou, když jedete na kolo či běhat. Pejsek potřebuje vybít energií, ale samozřejmě záleží i na plemeni. Například anglickému buldokovi budou stačit kratší procházky, temperamentní border kolie potřebuje každý den pořádně zaměstnat nejen fyzicky, ale i psychicky.