17.01.14 Život se psem

Proskakování obruče

Veselé kousky psy baví, tak vyzkoušejte zase něco nového. Již malé štěně můžete začít učit skákat skrz obruč, čímž si procvičí koordinaci pohybů. Pro starší psy je tato hra zase dobrým cvičením obratnosti.

Podle velikosti psa zvolte vhodnou velikost obruče. Obtížnost se dá regulovat jednoduše vzdáleností od země. Čím výš musí pes vyskakovat, tím bude cvičení obtížnější. A když překážku zdolá a vy ho pořádně pochválíte, bude nadšený. Berte ohled na kondici a stáří vašeho mazlíčka. Malé štěňátko samozřejmě začíná tím, že obruč jen proleze. Velké skoky nejsou pro jeho rostoucí tělíčko a nevyvinuté kosti a klouby příliš vhodné.

 

Jak začít?

V první řadě musíte psa s neznámým předmětem – obručí – pozvolna seznámit. Ačkoliv nám se může zdát obruč naprosto bezpečná, pes z ní může mít zpočátku strach. Proto mu nejprve dejte dostatek času, aby si ji očuchal. Když ji položíte na zem a doprostřed dáte nějaký lákavý pamlsek, celý proces urychlíte. Jakmile mu bude obruč dobře známá a nebude z ní mít strach, můžete ji pomalu a klidně postavit a psa nalákat k tomu, aby skrz ní prošel. Pokud toto jednoduché cvičení zvládne, můžete k tomu přidat slovní povel „hop“ nebo „skoč“.

 

Myslete na zdraví

Při tréninku postupujte pomalu a obruč zvedejte po malých kouskách. Neohrožujte zdraví psů tím, že jim nastavíte obruč příliš vysoko. A dohlédněte, aby pes doskakoval na měkký povrch. Proskakování se většina psů rychle naučí a bude je to velmi bavit. Nezapomínejte na odměnu a pochvalu. Nikdy nezvedejte obruč výš těsně před skokem! Pes by se totiž mohl leknout nebo dokonce poranit a vy byste ztratili jeho důvěru.

 

Zdroj: Kristen Wolf, Pes, výcvik hrou a sportem, nakladatelství JAN VAŠUT s. r. o., 2010