18.06.19 Život se psem

Pozor na vedra

Když se zvíře včas neodebere do stínu a dostatečně nepije, zjistí hodně brzo, že mu není dobře. Schopnost termoregulace má své meze. Co radí veterinární lékaři?

První zásada je prevence, nevystavovat zvířata tepelné zátěži, leckdy totiž přehřátí může skončit smrtí, a to dost rychle. Ponechat psa nebo kočku v autě na slunci, třeba jen hodinku, může znamenat vážné ohrožení nebo i smrt. První pomocí je odnést zvíře do stínu, podat mu nápoj, nikoli ledový a chladit tlapky.

Pohyb venku

Na procházku se psem se doporučuje chodit brzo ráno, nebo až v podvečer, přes den raději pohyb omezit, nebo si vybírat na procházky stinná místa. A rozhodně s sebou brát misku a vodu. Pozor při cestě po komunikacích, kde teče asfalt. Pokud se tlapky znečistí, nikdy nepoužívat rozpouštědla, stačí „obyčejné“ máslo nebo sádlo, asfalt se rozpouští v tucích. Kočka se o sebe postará sama, a dobře, ale musí mít možnost úkrytu. Dokáže sice usnout na prudkém slunci, ale nezůstane tam dlouho. A když nastanou ty opravdové třicítky, vychází jen po ránu a večer.

Chlad v místnosti

Kdo chová zvíře doma, měl by zejména v místnostech na jih a západ nechávat zatažené závěsy, a větrat v noci a po ránu. U všech zvířat zajistit dostatek vody. Přežít vedro není až tak složité, stačí jen na zvířata nezapomínat. Ona na nás také nezapomínají a spoléhají se na nás.

Dehydrataci nepodceňujte

Jak se pozná, že zvířeti chybí voda? Odmítá krmivo, je bez energie, malátné, má suché a lepkavé dásně. Dehydratace u psa se také pozná podle toho, že když mu jemně povytáhnete kůži za krkem mezi lopatkami, u správně zavodněného psa se rychle vrátí zpátky. U dehydrovaného zvířete kůže není pružná a automaticky neslehne.

Krmení zvlhčete

Pokud krmíte svého zvířecího mazlíčka granulemi, je dobré mu do nich v létě dát i trochu vody nebo vlažného masového vývaru, tím mu dodáte více tekutin. Můžete také kombinovat konzervy s granulemi, dostanete tak do zvířete více vody. Zbytky ale z misky včas odkliďte, aby se krmivo horkem nezkazilo.

Text: Josef Duben, PR KVL, redakce

Foto: pixabay.com