12.07.14 Život se psem

Pohodové léto s vaším mazlíčkem

Léto přináší nástrahy nejen lidem, ale i našim čtyřnohým miláčkům. V následujícím textu vám přinášíme 5 praktických tipů, se kterými bude léto pro pejsky (i pro vás) příjemnější.

Ostříhat, či neostříhat?

Logicky se může zdát, že ostříhaný pes snáší letní vedra lépe než ten dlouhosrstý. Opak je ale pravdou. Delší chlupy naopak v létě pomáhají pejska ochlazovat, „držet ve stínu“ a udržovat termoregulaci těla. Pokud pejska ostříháte úplně na krátko, může hrozit rychlé přehřátí, úpal nebo spáleniny od sluníčka. Psi naháče natírejte krémy s vysokým UV faktorem.

Správná životospráva

„Pokud v létě krmíte pouze suchými granulemi, měl by mít pes k dispozici opravdu dostatečné zásoby pitné vody. Samotné granule obsahují málo vody a je pak potřeba tělu (speciálně v létě) vodu v dostatečné míře dodat. Krmení si vždy rozvrhněte tak, aby byl po něm pes minimálně hodinu v klidu, protože jinak mohou hrozit žaludeční komplikace“, říká Martin Pučálka, dlouholetý výrobce psích krmiv. Pokud jdete se psem na delší procházku, vezměte mu s sebou pití a misku, takže bude mít neustálý příjem vody a nemusí pít z nečistých kaluží. V létě také kontrolujte kvalitu psích konzerv, v horku se mohou rychleji kazit. To samé platí samozřejmě i o krmení masem.

Jak správně ochladit?

Psi nemají potní žlázy jako lidé, tak se ochlazují tím, že zrychleně dýchají s vyplazeným jazykem. V extrémních horkách není dobré chodit se psem na přímé sluníčko. Postačí krátká procházka na vyvenčení. Delší procházky na vyběhání plánujte na brzké ranní nebo pozdější večerní hodiny, kdy už panuje příjemnější teplota. Doma psa nechávejte v dobře větraných prostorech s dostatkem čerstvé vody. Vyvarujte se ale ledové vody, která může spíše uškodit než osvěžit. Nemáte-li možnost pejska ochladit pomocí vykoupání ve vodě. Umyjte mu vlažnou vodou alespoň tlamu a tlapky. Pro velmi náchylné psy na teplo existují také speciální chladící vesty.

Koupání v přírodě

Oblíbenou letní činností je koupání ve volné přírodě nebo v moři. Psa se nebojte do vody pustit, ale dejte pozor, aby se šel koupat tam, kde je bezpečný vstup. Koupání je lepší v pozdějších odpoledních hodinách, protože samotné plavání je poměrně náročné a na přímém sluníčku se pes rychleji unaví. „Pokud se se psy koupete v moři, dejte pozor, aby vodu nepili. Slaná voda má projímavé účinky a pejsek by tak mohl mít nehezké žaludeční problémy,“ dodává Martin Pučálka. Důležité pravidlo: Psa nikdy neházejte do vody, mohli byste mu přivodit šok.

Bezpečná jízda autem

Léto je také doba častých výletů autem. Dlouhé cesty mohou být pro psa velmi náročné. Nezapomínejte proto dělat častější zastávky, aby se mohl proběhnout a napít vody. Před cestou psa důkladně vyvenčete. Klimatizaci v autě nastavte tak, aby nebyl rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou více jak 7° C. Psa nikdy nenechávejte samotného v zavřeném autě na přímém slunci! Přepravujte ho nejlépe v prostoru kufru ohraničeného mříži nebo na zadní sedačce, kde používejte speciální postroje, které se dají zajistit bezpečnostním pásem. Pro malé psy můžete využít cestovní přepravky.