26.09.16 Život se psem

Papírové štěně, nebo pes z útulku?

Rozhodujete se pro nového psa? Máte několik možností, kde si ho pořídit. Chcete zvíře s průkazem původu a smíříte se s loužičkami a roztrhanými botami? Pak si kupte štěně z prověřené chovatelské stanice. Jestliže chcete parťáka s již formovanou osobností, adoptujte si psa z útulku.

Uvažujete-li nad variantou pořídit si tzv. čistokrevné štěně bez PP z množírny, rovnou na ni zapomeňte... Zvířata jsou v množírnách držena v naprosto nevyhovujících podmínkách, nejsou socializovaná, nemají žádné návyky, za to mají nevyzpytatelnou povahu. Nemůžete vědět, co z takového štěněte vyroste, protože neznáte rodiče a genetické dispozice. A ještě za něj zaplatíte nemalé peníze.

Záludnost štěněcího věku

„Papírový pes“ předpokládá větší finanční investici, štěně navíc pevné nervy. Naučit štěně základním návykům může být dost náročné a přežít pubertu některých plemen je někdy přímo k zešílení. Budete mít sice průkaz původu, ale dokážete odhadnout povahu štěňátka? Každé štěně má určité dědičné předpoklady, povahu a vlohy, které nemusí být na první pohled zřejmé. Výběr štěněte není zrovna jednoduchý úkol. Důležitou roli tady hraje chování štěňátka. Ovšem pokud mu nerozumíte, neumíte ho přečíst, můžete sáhnout vedle. Raději se proto obraťte na odborníky, kteří rozumí psům. Zkušenému trenérovi stačí několik pohybů psa, aby poznal, s kým má tu čest. Stejně tak je užitečné nechat si poradit od odborníků s výchovou a formováním osobnosti pejska. Majitelé sami psa snadno zkazí, i když neúmyslně, a pak se nestačí divit, že se ho snažili odnaučit štěkat a dosáhli toho, že začal víc vrčet. Pokud nepatříte mezi nadšence nějakého původu, neočekáváte sociální uznání, nemáte v plánu dělat se svým psem lovecké zkoušky, ale chcete hlavně kamaráda, nepotřebujete štěně s průkazem původu.

Čitelná povaha dospělého psa

Psi v útulku nejsou méněcenní, jak se mnozí domnívají, jsou to normální psi, kteří však měli smůlu na člověka. Do útulků se dostanou dokonce i čistokrevní psi a psi málo obvyklých plemen. Nejsou ani problémovější než třeba papíroví psi. Negativní zkušenosti na nich ještě nemusí zanechat stopy, to je velmi individuální. Psychické problémy mívají týraní psi, ale ti obvykle nekončí v útulcích. V útulcích jsou psi, kteří již mají zformovanou osobnost a čitelnou povahu a útulek má povinnost o ní zájemce o adopci informovat. Pokud si tedy pořídíte psa ve věku 5 měsíců a více, u kterého už jsou dané hlavní povahové rysy, jako temperament, priority a motivace, rychle zjistíte, co ho baví, na co má talent, a budete vědět, do čeho jdete. Takový pes už je nějakým způsobem socializovaný na lidi, jiná zvířata, situace. Útulky se svými svěřenci navíc pracují a převychovávají je, aby byli schopní najít nového majitele. V první řadě jim zajišťují střechu nad hlavou, plné misky a veterinární péči, ale snaží se je i resocializovat. Bohužel ne každý útulek si to může z finančních nebo personálních důvodů dovolit, což je škoda, protože půl hodina tréninku denně zvyšuje šanci každého psa na nového majitele, který ho nevrátí zpátky do útulku.

Důležité seznámení

Pes z útulku má ještě další výhodu. Můžete s ním jít párkrát na procházku, strávit s ním několik hodin a poznat, jak se chová, jestli je schopný být s dalšími psy, lidmi, dětmi, jestli jste i za hodinu, dvě stále naladeni na stejnou vlnu. Na tom by se měla podílet celá rodina, proto není od věci vzít pejska také na výlet do rodiny. Pro něj to sice není úplně ideální, ale od majitele zodpovědné – pořídit si psa je přece jen závazek na 10 a více let.

Kompatibilita s životním stylem

V útulcích je z čeho vybírat, správného parťáka tam může najít každý – mazlíčka k televizi, ostražitého hlídače, sportovně založeného kamaráda na výlety i šampiona kynologických disciplín. Každý by si proto měl ujasnit, jakého psa si představuje a co od něj očekává, a k tomu uvážit: 1. životní styl, 2. plány, co a jak chce se psem podnikat, 3. věk a zdravotní stav, 4. předchozí zkušenosti, 5. finanční, bytové a rodinné možnosti. Kompatibilita plemene a individuální povahy psa s životním stylem majitele je základem dlouhodobě spokojeného soužití. Pokud si klidný pohodář, který nejraději sedí u knížky, vezme hyperaktivního jedince, bude mít se psem problémy. Stejně tak bude mít problémy milovník vysokohorské turistiky se psem, který nemá dobrou fyzickou kondici. Typicky nekompatibilní dvojice je také společenský člověk a pes, který kolem sebe nesnese cizí lidi. Zaměstnanci dobrých útulků jsou odborníci na povahy psů, svoje svěřence dobře znají a dokážou vybrat a doporučit vhodné zvíře. Zájemce ovšem nesmí zatajit žádné důležité skutečnosti, jako například, že má doma děti. V případě, že se mu nějaký pejsek hodně líbí, ale ten se nesnese s dětmi, je to problém. Pejsek je pak za tři dny zpátky v útulku a to vinou budoucího majitele.

V novém domově

Až si přivedete svého nového parťáka domů, myslete na to, že se ocitne v novém prostředí s novými lidmi. Dopřejte mu čas rozkoukat se. Zajistěte mu klid a pohodu, nenuťte ho do potenciálně nových situací, věcí a aktivit, jako je například koupání, česání nebo stříhání drápků. Pokud narazíte na první problém, nepropadejte panice, ale najděte způsob, jak spolu vycházet a komunikovat. A dejte mu šanci udělat chybu. Nečekejte, že je dokonale vychovaný a umí číst myšlenky. Nakonec získáte věrného přítele a nového člena rodiny.

Doporučení k adopci

Adopce zvířete z útulku je důležitou pomocí, protože přispívá ke snižování počtu zvířat v útulcích, které často bojují s nedostatečnou kapacitou. Zjistěte si výši adopčního poplatku a dejte pozor, aby nebyl neúměrně vysoký (pokud je zvíře například po náročné operaci, může být vyšší). Uzavřete s útulkem adopční smlouvu, kterou si před podpisem důkladně přečtěte (může v ní být zahrnuta možnost kontrolní návštěvy, povinnost zasílání fotografií a klauzule o tom, že pokud by se nový majitel chtěl z jakéhokoliv důvodu zvířete vzdát, musí ho přednostně vrátit do útulku). Nezapomeňte požádat o očkovací průkaz a zkontrolovat v něm správnost údajů. Počítejte také s tím, že pokud je zvíře v útulku krátce (méně než 4 měsíce), má na něj dle občanského zákoníku stále nárok jeho původní majitel. Pokud bylo zvíře zaběhnuté, původní majitel ho dohledá a má o něj zájem, bude mu zvíře vráceno. Proto si po pořízení zvířete uchovávejte doklady k veterinární péči, nákupu chovatelských potřeb a vybavení – v případě, že by si původní majitel vyžádal vrácení zvířete, je povinen tyto prokazatelné náklady uhradit. Kdo si nemůže adoptovat opuštěného pejska, může pomoci i jinak, např. v rámci kampaně „Pomozte naplnit misky v útulcích“.

Ing. Pavel Bradáč, kynolog a terapeut problémového chování psů, Škola pracovní a zábavné kynologie (spolupracuje s Nadací na ochranu zvířat)