31.10.16 Život se psem

Nepodporujte množitele!

Pojem množírna není v žádném zákoně formulován, takže nejde přesně říci, co už je a co ještě není množírna. Toto označení se začalo používat spontánně a ne každý ho chápe stejně. Obecně se jedná o chov, který naprosto nerespektuje potřeby chovaných psů.

Psi v těch nejhorších množírnách žijí v otřesných podmínkách (ve sklepích, starých hospodářských budovách atd.). Obvykle je zde chováno mnoho zvířat na malém prostoru nebo v klecích, kde živoří obklopena vlastními výkaly. Zvířata jsou podvyživená, nemocná a chovaná často ve tmě bez kontaktu s lidmi. Feny mívají běžně 2-3 vrhy za rok, připouštějí se při každém hárání. Jejich produktivní věk kvůli strašným životním podmínkám končí předčasně již ve 3-4 letech. Feny rodí jeden vrh za druhým dokud neuhynou, nebo nejsou „vyřazeny z chovu“. V lepším případě se jich někdo ujme, v horším se jich majitelé nehumánně zbavují. Štěňata jsou od matky odebírána velmi brzy, nejčastěji ve věku 3 týdnů (někdy i mladší). To samo o sobě stačí k tomu, aby se u nich následně projevovaly poruchy chování. Často v těchto „chovech“ dochází k příbuzenské plemenitbě, takže se kumulují genetické vady. Celkově mají tato zvířata velké zdravotní problémy. Mívají blechy, špinavé uši, rýmu, kašel, průjem (parvoviróza, giardie atd.). U štěňat se vyskytují často viditelné defekty na těle, kýla (pupeční, tříselná), krátká horní nebo dolní čelist apod. Projevují se u nich také potíže s chováním. Kvůli absenci socializace jsou tito psi často extrémně bázliví.

Co je podezřelé?

Inzeráty od stejného člověka po celý rok nabízející v podstatě neomezený počet štěňat (většinou několika plemen). Inzeráty na moderní plemena psů se objevují všude možně na internetu, v novinách atd. Prodávající může mít mnoho psů a nikde nemá matku štěněte nebo tvrdí, že to je fena, která se o štěně nestará. Prodej proběhne bez kupní smlouvy. K předání štěněte dochází často někde na neutrálním území, aby nikdo neviděl, odkud zvíře pochází. Někdy však zájemci o štěně mohou narazit na překupníky, kteří vytváří odbyt pro velkoproducenty štěňat z množíren. Tito překupníci často sami chovají několik psů, aby zakryli pravý původ štěňat. U těchto lidí většinou nedochází přímo k týrání chovem, jejich vlastní feny vypadají dobře, aby mohli ukázat, z jak dobrého chovu štěňata pochází. Tito překupníci mohou vykupovat i psy od lidí, kteří chtějí, aby jejich fena měla jednou štěňata, ale následně je neudají a na inzerát je od nich koupí překupníci. Vykoupené psy pak mohou převážet i do zahraničí. Štěňata z množíren mívají často falešné očkovací průkazy.

Pečlivě vybírejte
Pokud jste se rozhodli pro určité plemeno, vybírejte štěně s PP od registrovaných chovatelů, tedy chovatelských stanic. Ty si můžete prověřit v daném chovatelském klubu plemene. Chovatelské stanice se zodpovídají ČMKU (Českomoravská kynologická unie). Pokud zde není chov v pořádku, unie může odebrat licenci. Vyhněte se podezřelým inzerátům od lidí, kteří prodávají štěňata bez PP, nabízejí mnoho plemen a k předání zvířete má dojít parkovištích, čerpacích stanicích apod. Ujistěte se, že pes je starý alespoň 8 týdnů. Štěně, které bylo matce odebráno předčasně, je příliš maličké (nemá mléčné zuby, má sací reflex). Zkontrolujte očkovací průkaz, kdy mělo štěně za sebou první očkování (to by mělo proběhnout v 6. týdnu života). Ptejte se na co vás napadne, zodpovědný registrovaný chovatel si s vámi rád popovídá a rád poradí i v budoucnu, protože ho jeho odchovy zajímají. Množitel většinou přestane po prodeji hned komunikovat.

Zdroj: MVDr. Martina Načeradská, prezentace „Jak vypadá množírna?“, Konference ČR: Evropská továrny na psy?, 15. 9. 2016