26.08.18 Život se psem

Krmení a výchova - dva pilíře spokojeného psa

Aby z vašeho štěněte vyrostl zdravý a spokojený pes, dbejte na kvalitní výživu a věnujte mu dostatek času a lásky.

Ačkoliv se různé diety a výživové trendy dostávají i do psích jídelníčků, většina veterinářů od nich majitele spíš odrazuje. „Strava pro psa by měla být kompletní a vyvážená, to znamená, že k ní již kromě pitné vody není potřeba nic doplňovat a že pes dostane vše, co potřebuje, aby byl zdravý a plný energie. Pokud je potřeba nasadit speciální stravu neboli klinickou dietu, je vhodné se vždy poradit s veterinářem na základě zjištěné diagnózy, zdravotního problému nebo problému s nadváhou. Pokud majitel chce zvolit nějaký alternativní typ krmení, např. BARF, domácí vařenou stravu nebo speciální granule, měl by se vždy poradit buď s chovatelem, který má s touto stravou zkušenosti, případně opět s veterinářem, který může doporučit, zda je tato strava pro konkrétního psa vhodná,“ upozorňuje MVDr. Petra Miklišová, specialistka na výživu psů ve společnosti Purina. Velmi diskutabilní možností je veganská varianta, která se čím dál častěji objevuje především u mladých lidí. „Přestože jsou psi díky dlouholetému soužití s člověkem schopni poměrně dobře trávit i rostlinnou stravu a teoreticky se mohou stát vegany nebo vegetariány, nutit zcela zdravé zvíře přijímat pouze rostlinnou stravu nedoporučujeme. Pokud pes nevyžaduje s ohledem na svůj zdravotní stav speciální výživu, je vhodné mu podávat vyváženou krmnou dávku složenou z rostlinných a živočišných složek, doplněnou o vitamíny a minerální látky,“ doplňuje Miklišová. Diety ale nejsou jediným prohřeškem, kterého se majitelé při krmení dopouštějí. Evergreenem, který se objevuje v mnoha domácnostech, je odhazování jídla z talíře psovi žebrajícímu pod stolem. Tímto konáním učíme psa loudit. Mezi další nešvary patří nepravidelnost krmení, překrmování nebo krmení před procházkou. Specifickou kategorií je vařená strava. Pokud chovatel vaří pro svého psa správně, strava obsahuje všechny důležité živiny, minerály a vitamíny, tak to pro psa není žádný problém. Otázkou je ekonomičnost a efektivita, protože oproti granulím je taková strava dražší a logicky i časově náročnější. Navíc granule, díky své struktuře, pomáhají pečovat o psí chrup.

Kromě krmení se zaměřte i na výchovu

Chyby při krmení ale nejsou jedinými, kterých se majitelé dopouští. Při své nejlepší vůli se celá řada z nich snaží své čtyřnohé přátele vycvičit, často se ale dopouští vědomých i nevědomých tréninkových přešlapů. Nejčastějším problémem bývá přeceňování sil daného plemene. Je velký rozdíl, jestli cvičíte jezevčíka nebo chrta. Každý zkrátka vydrží jinou fyzickou zátěž. Pokud nevíte, jak je na tom váš pes se silami, neváhejte se poradit s veterinářem.

Jak tedy správně vašeho čtyřnohého parťáka vycvičit? V první řadě nebuďte monotónní. Jestliže každý trénink bude vypadat stejně, pes se bude nudit. Vyhněte se i používání stále stejné kombinace cviků. Existují totiž velmi vnímavá plemena, která se učí velmi rychle a jsou schopna se ve velmi krátkém čase při neustálém opakování naučit, že po povelu „sedni“ následuje „lehni“ a zapamatují si posloupnost, nikoliv pokyny samotné. Nezapomínejte ani na pochvaly a odměny. A v neposlední řadě myslete na to, že pes mnohem lépe reaguje na různé tóny, proto používejte výraznou intonaci. Jednou z variant, jak při pořízení psa správně začít s výcvikem jsou štěněcí školky. Nejde o tradiční „cvičák“, ale ve školce se štěňata naučí základním pravidlům a proběhne i důležitá socializace s ostatními psy. Štěněcí školky jsou určeny pro štěňata od narození do 5 měsíců. Důležité je, abyste výchovu nepodcenili a věnovali jí patřičnou pozornost a trpělivost. Odměnou za čas věnovaný výchově vám bude poslušný parťák, kterého se nemusíte bát vzít na výlet, na návštěvu ke známým, či ho usadit vedle stolu v oblíbené restauraci.

Foto: pixabay.com