07.09.14 Život se psem

Kdopak by se bouřky a petard bál

Ohňostroj, petardy a jiné dělobuchy způsobují nepříjemný zvuk i pro člověka, natož pak pro velmi citlivé ucho našich psích kamarádů. Dalo by se říci, že bouřka je o něco jemnější a zvukově méně náročná, přesto je velmi často příčinou psího stresu.

 

Nejsou výjimečné případy paniky a nekontrolovatelných stavů, kdy pes vyhledává nejtemnější kout, klepe se strachy, zrychleně dýchá, je nervózní, přežvykuje, není schopen přijímat jakékoliv povely nebo se dokonce pokouší zběsile utéct.

I psí hrdina se může třást strachy
Zdá se, že strach z bouřky či dělobuchů nemá nic společného s povahou psa. I ten největší psí raubíř může být strachy bez sebe, když slyší burácení hromu nebo střelbu ohňostroje. Strach se může projevovat lehkou nervozitou, ale také zcela nepřiměřeným chováním, od zalézání do úkrytu, až po hysterický útěk. Ze strachu se časem může stát i fobie, která vyvolává urputné, nepřiměřené a iracionální chování. Někdy jsme příčinu strachu schopni najít. Může to být již zmíněná bouřka nebo například dělobuch, který nečekaně explodoval v blízkosti psa, způsobil úlek a od té doby se pes bojí. Stejně časté jsou však i případy, kdy nevíme, co strachové chování zapříčinilo. To když se náš pes začne bát zcela náhle a bez zjevné předchozí příčiny.

Bouřku pozná předem
Nevíme, proč se psi těchto zvuků bojí. Důvodem, proč náš mazlíček může cítit například příchod bouřky i několik hodin dopředu, mohou být změny tlaku, blesky, elektrostatické výboje, ale i charakteristická vůně spojená s bouřkou. Bohužel i přes nejrůznější výzkumy se doposud nepodařilo najít jednoznačnou příčinu psího strachu. I když neexistuje jednoznačná a stoprocentní léčba, přece jen lze našim mazlíčkům účinně pomoci.

Co s tím dělat?
Prvním a velmi důležitým faktorem je chování majitele. Psi umí velmi dobře číst mentální stav svého pána. Lidské obavy a nervozita strach psa pouze zvýší, proto je důležité být v klidu. Sebejistota, všímání si psa formou hry, mazlení, nebo jiné aktivity, kterou má pes rád, odvádí jeho pozornost od nepříjemných zvuků. Vyvarujte se litování, utěšování, stejně jako trestání či křičení. Prostě chovejte se, jako by to byla běžná situace.

Bezpečné prostředí
Vytvořte bezpečné prostředí. Někteří psí mazlíčci se cítí více v pohodě v malých prostorech, například v koupelně (můžete zapnout fén, nechte svítit světlo). Dejte psovi k dispozici pohodlnou psí klec nebo ohrádku. Pokud pes spí rád v kleci, můžete ji přikrýt prostěradlem nebo jiným kusem látky, abyste vytvořili větší pocit bezpečí. Ten může poskytnout třeba i prostor pod postelí.

Léky mohou někdy uškodit
Budeme-li hovořit o zklidnění psa pomocí léků, pak to nemusí vždy být dobrou volbou. Ve chvíli stresu je častým důsledkem omezená účinnost léku a stává se, že tělo je v útlumu, ale psychika psa v plném nasazení. Tím dochází k ještě větší panice psa, který musí čelit strachu z bouřky, petard a zároveň se musí vyrovnat s omezenou možností svého léky utlumeného těla. Pro lepší představu to lze přirovnat k situaci, kdy jsme u zubaře. Ten nám dá anestezii. Pusa je již zcela bez citu, ale mi přesto v zubu cítíme bolest, neboť strach vyvolal tak velký stres, že anestetikum účinkuje pouze omezeně. Přesně to se může dít s naším psem a z původní nervozity a strachu se stává panika či fobie.

Pomoc z přírody
Velmi účinnou metodou mohou být Bachovy květové esence. Jsou určeny přímo na situace spojené se strachem. Výhodou je především maximální bezpečnost, tzn. že nejsou návykové a po odstranění strachu nedochází ve stejných situacích k jeho návratu. U většiny psů, podle míry strachu (od nervozity po panickou reakci, až k nepřiměřenému chování), jsou výsledky viditelné v průběhu prvních dvou týdnů. Stejně tak užívání esencí trvá od jednoho do tří měsíců. V tomto časovém období by výsledky již měly být patrné. Pokud tomu tak není, pak esence nejsou dobře namíchány, nebo je příčina někde jinde – špatné dávkování, nedodržení dávkování apod. Z praxe je možné říci, že u většiny psů se strachem z bouřky nebo petard dochází k úplnému vymizení strachu, nebo se potíže projevují jen lehkou nervozitou.

Text: Šárka Janouchová
Více informací o Bachových květových esencích na www.krasnacarodejka.cz