12.09.16 Život se psem

Desatero pozitivní motivace s pamlsky

Základní výcvik každého psa má smysl, protože eliminuje nežádoucí projevy a významně posiluje vztah mezi psem a pánem. Jednou z forem tréninku poslušnosti je i metoda pozitivní motivace, díky které se pes učí přirozenou cestou. S použitím této výcvikové metody navíc dochází k ideálnímu stavu – pro psa je trénink zábava.

Tento výcvik předpokládá, že když pes po splnění povelu dostane to, co chce, dochází k přenosu hodnot – k motivaci dělat to, co chcete vy. Může jít o hračku, pohlazení a nejčastěji pak o pamlsek. Když si pes povely dostatečně osvojí, zvládá na ně lépe reagovat v krizových situacích. Principem pozitivní motivace je pejskovi potvrzovat správnou činnost pamlskem, když dělá to, co po něm cvičitel chce. Zvyšuje se tak jeho ochota k práci, která je pro něj spojena s pozitivním zážitkem. Aby pamlsek fungoval jako vhodná tréninková pomůcka, je důležité, aby psovi chutnal. Každý pes má různé preference, co se týče chuti, vůni, velikosti a tvaru (například pochoutky Brit Lets Bite! nabízejí širokou škálu různých příchutí). Pozitivní motivaci lze uplatnit i při použití zákazových povelů. Po přerušení nežádoucí činnosti pejsek opět musí být odměněn, tím se mu potvrdí jeho žádoucí činnost.

Desatero pozitivní motivace výcviku psa

  1. Psa neuhodíš

Pamlsek slouží i k ukáznění. Už žádné křičení, škubání a tahání za vodítko. Pejska, který reaguje nepřesně na povel, je nutné pamlskem přivést na „správnou cestu“ a tu mu potvrdit odměnou.

  1. Psovi nenadáváš

Pozitivní motivace je i účinným trestem – pes v dané situaci svůj pamlsek nedostane – v této chvíli začne nabízet různé odpovědi a stačí počkat na tu správnou, tomu se říká tvarování.

  1. Chápeš, že pes lidským slovům nerozumí

Učí se pán i pes – základem je porozumění. Pes umí jen to, co ho člověk naučí. Pes nerozumí lidským slovům, ale náladě, gestům a pamlsku rozumí velice dobře.

  1. Přesně víš, co po psovi chceš

Cvičitel by měl vždy přesně vědět, za co a v jaké situaci pejska odměňuje.

  1. Neopakuješ povely

Povely by měly být jasné a zřetelné.

  1. Psa chválíš slovem i pamlskem

Jen tak si pes spojí slovní povel se správnou reakcí.

  1. Pamlsek máš vždy u sebe

Zásoba dostatečného množství odměn je základ. Pes musí vědět, že páníček je má někde u sebe.

  1. Pamlsek daruješ rychle

Páník musí vědět, že na odměnu je čas asi dvě vteřiny, kdy si pejsek pamatuje, za co ji dostal.

  1. Víš, který pamlsek je pro psa běžný a který super

Odměny je nutné odstupňovat. Používáním různých druhů pamlsků se dává pejskovi najevo stupeň důležitosti daného úkonu. Nejchutnější pamlsek znamená největší odměnu.

  1. Pamlsek je společné štěstí

Výcvik a výchova psa posiluje vzájemný vztah mezi psem a páníčkem. Pokud je tento proces spojen s pozitivními emocemi, přináší radost oběma stranám.