03.02.19 Život se psem

Co je to obrácené kýchání?

Jedná se o stav, kdy pes nasává vzduch do čenichu a přitom vydává dusivý zvuk. V angličtině se označuje jako „reverse sneezing“. Většinou u toho strnule stojí, natahuje krk a hlavu. Po chvíli tato epizoda samovolně odezní a pes se chová zcela normálně.

 

I když to vypadá jako problém a majitele psa to může značně vyděsit, nejedná se o nic vážného. Reverzní kýchání většinou nevyžaduje žádnou léčbu. Někdy může veterinář doporučit například antihistaminika, pokud je problém spojený s alergií.

 

Vdechnutí dráždivých látek

Tzv. inspirační paroxysmální dýchání je způsobeno svalovou křečí hrtanu a měkkého patra. Obrácené kýchání se tomu říká proto, že pes rychle vdechuje vzduch, namísto aby ho vydechoval (jako u normálního kýchání). Zpravidla to trvá několik sekund až minutu, dvě. Náchylnější jsou malá brachycefalická plemena (mops, francouzský buldoček atd.). Častěji se vyskytuje u starších psů. Důvodem je většinou vdechnutí dráždivých látek, jako je pyl, prach, chlupy, silný zápach čistících prostředků, ale i respirační infekce (ucpaný, zahleněný nosohltan) nebo silné rozrušení či zatahání za vodítko.

 

Co můžete udělat?

V průběhu obráceného kýchání stačí psovi zvenku promasírovat hrtan. Můžete mu krátce zakrýt čenich, aby se musel nadechnout tlamou a polknout. Pokud se tyto epizody opakují častěji, veterinář by měl vyloučit, že se nejedná o závažnější stav, jako je zúžení průdušnice, psincový kašel nebo jiná respirační infekce. Když veterinář psa vyšetří a vyloučí závažnější příčinu, zkuste vypozorovat, co může být spouštěčem a odstraňte ho (např. vyhněte se v domácnosti používání dráždivých chemických čističů).

 

Jak vypadá reverzní kýchání se můžete podívat zde: https://www.youtube.com/watch?v=U3L4v0W2_Sw

foto: maxpixel.net