26.07.14 Život se psem

Cestovní desatero pro prázdniny se psem

Doba dovolených je tu a je čas si ji pořádně užít. Nepřipravte o letní radovánky ani vaše čtyřnohé kamarády a na prázdniny je vezměte s sebou. Na co nezapomenout a co nepodcenit?

  1. Dostatečně s předstihem zkontrolujte, že všechna očkování vašeho mazlíčka jsou platná. Zejména očkování proti vzteklině je absolutní nezbytností.

  1. Přesvědčte se, že vaše cílová destinace nemá speciální požadavky na očkování vašeho zvířete. O případných specifických požadavcích informuje Státní veterinární správa na svých webových stránkách.

  1. Dbejte na ochranu zvířete před vnějšími cizopasníky. I na dovolené ho mohou ohrožovat nebezpečná klíšťata, komáři a další paraziti. Navíc při cestách do zahraničí hrozí po bodnutí komáry riziko přenosu srdečních či podkožních červů. Srdeční červivost byla zaznamenána už i v České republice a v sousedním Slovensku se vyskytuje běžně. Spolehlivou ochranu proti komárům poskytnou antiparazitární spot-on přípravky (např. Advantix spot-on pro psy, který ochrání i před klíšťaty, blechami, všenkami a bodavými mouchami, a to dle druhu parazita až po dobu 1 měsíce.)

  1. Nepodceňte také ochranu domácího mazlíčka před vnitřními parazity (tasemnice, škrkavky atd.). Bezpečí pro psa i kočku zajistí odčervovací tablety (např. Drontal - jejich výhodou je také to, že se dají koupit nejen u veterináře, ale i v lékárně bez předpisu), které je třeba zvířeti podávat přibližně každé 3 měsíce.

  1. Pes i kočka musí být v zahraničí označeni mikročipem. Aplikaci mikročipu může provést váš veterinární lékař. Zvíře může být označeno i tetováním, ale je uznáváno pouze tehdy, pokud bylo provedeno před 3. 7. 2011 a je jasně čitelné. Např. Chorvatsko však akceptuje pouze mikročip.

  1. Mezi vaše doklady přibalte i pas zvířete v zájmovém chovu. Vy s občanským průkazem můžete vycestovat v rámci EU kamkoli, ale pes i kočka potřebují pas. Ten můžete získat u soukromého veterinárního lékaře, který je oprávněn k jejich vydávání. Cena vystavení pasu se pohybuje kolem 300 Kč.

  1. Snažte se také vyhnout cestování autem za poledního žáru. Váš pes i kočka ocení jízdu za svěžího rána nebo příjemného večera a noci.

  1. Během cestování nepodceňujte nutnost pravidelných kratších zastávek, ať si vy i váš domácí mazlíček můžete protáhnout končetiny.

  2. Pitný režim je základ všeho. Nikdy s sebou nezapomeňte vzít láhev s vodou a misku. Dehydratace je zvláště v létě velmi nebezpečná, a to jak pro vás, tak pro zvířata.

  3. A protože je občas i na cestách příjemné cítit se komfortně, zkrátka jako doma, přibalte vašemu pejskovi nebo kočce některou z hraček nebo třeba jejich soukromý pelíšek. Nezapomeňte také na oblíbené granulky, konzervy a pamlsky a případně i léky, které váš mazlíček pravidelně bere.