30.01.14 Život se psem

Čenichání venku

S pejskem si můžete zahrát různé čenichací hry i venku, ať už na procházce nebo jen na zahradě. Zkuste vymyslet spoustu zajímavých úkrytů, kam psovi dobrůtku schovat. Pestrý program vnese do jeho života trochu rozmanitosti a nové duševní podněty.

Pestré venkovní aktivity nejsou zábavou jen pro čtyřnožce, ale i pro děti. Protože jít s rodiči ven bude i pro malé pejskaře mnohem zajímavější. Samozřejmě to neznamená, že každá procházka musí být nutně spojena s nějakou hrou, pro psa je stejně důležité, aby měl dostatek času na prozkoumávání okolí a očichávání nových značek a žhavých novinek na sloupech lamp, stéblech trávy a kmenech stromů. Zpočátku začleňte do procházek jen pár speciálních her a překvapte jimi svého mazlíčka. V mezičase se pes vždycky může vydat na průzkum. A tyto čenichací hry mají jednu velkou výhodu, upoutáte na sebe psí pozornost. Hry proto slouží jako skvělá protiváha různých „loveckých zájmů“.

 

Začínáme

Je jedno, jestli je pes při hrách na vodítku, nebo navolno. Pokud je dobře ovladatelný, je samozřejmě lepší, když není uvázaný, ale i na vodítku se dají čenichací hry dobře realizovat. Ideální ovšem je, jestliže má pes k dispozici alespoň tři metry délky a je na postroji, který je šetrnější k jeho krku. Praktické je, když psa naučíte nějaký povel, aby věděl, kdy má začít čenichat. Vymyslete si nějaké slovní spojení pro tuto aktivitu (např. „hledej pamlsek“), opakujte ho kdykoliv budete v následujících dnech vysílat psa, aby krmivo našel. Po nejméně 20 opakováních udělejte test. Rozházejte trochu pamlsků po trávníku, aniž by to zpozoroval, pak psa přivolejte k sobě a vyslovte povel, současně ukažte na prostor k hledání. Váš chlupáč bude určitě vědět, co má dělat. Buďte si jisti, že z psího pohledu bude mnohem atraktivnější najít pamlsky rozházené po zemi, jako třeba odměna za úspěšný trénink, než běžný pamlsek podaný z ruky. Tímto způsobem lze skvěle podat i část denní porce krmiva.

 

Od lehčích k obtížnějším úkolům

Na začátku můžete nechat psa přihlížet, jak schováváte krmivo. Po několika pokusech to začněte dělat nepozorovaně. Čím je pes nezkušenější a opatrnější, tím atraktivnější by ukryté jídlo mělo být. Nejprve vybírejte jen lehké skrýše a schovávejte do nich několik kousků krmiva. Postupně můžete obtížnost zvyšovat.

 

Šustící skrýš

Velice oblíbené jsou různé hromady listí. Nechte v některé pěkné kupě zmizet několik pamlsků, uvidíte, jak šmejdění, hrabání a čenichání v šustivém materiálu bude psa bavit. Téměř všichni psi jsou také nadšení „jeskyňáři“ - velmi rádi strkají čenich hluboko do různých myších děr, úzkých štěrbin a dutinek v zemi, sukovitých kořenů a pařezů a nasávají odtamtud různé vzorky vůní. Právě tato místa jsou výbornými úkryty při pátracích hrách. V zimě je zase ideální úkryt vyrobený ze sněhu (hromady sněhu, hluboké stopy, pamlsky ozdobený sněhulák apod.). Pes si navíc zahrabe tlapkami, což ho bude hodně bavit. Vždy schovávejte odměnu tak, aby byla pro psa dosažitelná a nemusel hledání frustrovaně vzdát nebo vyhrabat obrovskou noru, aby se k němu probojoval. Použít se dá i kůra stromů (viz článek). Ověsit dobrotami můžete i větvičky keřů (vybírejte větve bez trnů a hlavně keře, které nejsou jedovaté), skvěle k tomu poslouží kolečka psího salámu. Další oblíbenou schovkou jsou pro psy různé hromady dřeva, vybírejte ovšem jen bezpečná místa, aby si pes při hledání nemohl ublížit. Velmi osvědčené jsou i různé štěrbiny ve zdech nebo plotech. V místech, kde není možné pamlsek uchytit, můžete použít psí paštiku. Vybírejte skrýše tak, aby se pes musel trochu natáhnout, když se bude chtít k jídlu dostat. Ale nejprve schovávejte jídlo blízko u země a postupně přidávejte na výšce. Pokud budete krmení schovávat výš, než dosáhne psí čenich, mělo by být zpočátku dobře vidět. Můžete na něj ukázat i prstem. Ideální úkryty jsou také v písku, tam se dá vyhrabat a vyčenichat spousta pokladů. V lese zase můžete pamlsek schovat do mechového koberce. Vaší kreativitě se meze nekladou, různorodost poskytne vašemu pejskovi mnoho duševních podnětů.

 

Zdroj: Jak zabavit psa, aby se nenudil, Christina Sondermann, Grada, www.grada.cz