03.06.19 Život se psem

Blíží se rok 2020 a povinné čipování psů. Co mu říkají veterináři?

„Novela veterinárního zákona přináší od příštího roku povinnost očipovat všechny psy. Co to bude znamenat? Tři věci. Pro veterináře zřejmě více práce, pro chovatele a útulky několik stovek navíc a pro státní veterinární dozor snazší odhalování nelegálních chovů, tzv. množíren,“ soudí Radka Vaňousová, prezidentka Komory veterinárních lékařů.

Diskuse k tématu množíren a k povinnému označování chovaných psů vyústily nyní ve veterinárním zákoně v jasnou povinnost. Již v loňském roce na tuto skutečnost KVL upozorňovala a upozorňuje i nyní, neboť k 1. 1. 2020 mají být všichni psi načipováni. Kdo navštíví veterinární ordinaci, bude tam moci spatřit upozornění na povinnost čipovat, a to na plakátě, který vydala Komora veterinárních lékařů.

Za nedodržení povinnosti stanoví novela veterinárního zákona pokuty, ale to je již věcí státního veterinárního dozoru. Přes všechny možné výhrady k povinnému nezaměnitelnému označování zvířat je třeba dle KVL vyzdvihnout pozitiva: zkontrolovat, zda bylo zvíře povinně vakcinováno, popřípadě jakou vakcínou, zjistit majitele, či chovatele a tak třeba i lépe dohledat nelegální podnikatelské chovy. Naopak v případě, že chovatel tuto povinnost nedodrží a jeho pes poraní člověka, bude s ním zahájeno správní řízení, protože pokud zvíře nebude načipované, nemá platnou vakcinaci proti vzteklině.

Text: Josef Duben, PR KVL
Foto: pixabay.com