31.05.15 Život se psem

Běhejte se psem jako profík

Jaro je v plném proudu, psi mají po zimě dost nakupené energie a většina páníčků zase přemýšlí o nutnosti zhubnout do plavek. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným? Jak ale sport se psem absolvovat ve zdraví? Vlastní limity a hranice dovedete odhadnout, ale co ty psí? Připravili jsme pro vás pár rad a tipů, jak vše zvládnout.

 

Kdy začít? Nejlépe hned, ale není cílem ihned ze začátku dosahovat velkých sportovních výkonů. Začněte tedy pozvolně a postupně zátěž přidávejte. Psí mazlíčci jsou vám oddání, a tak jsou schopni běžet do absolutního vysílení. Snažte se tedy délku sportovní aktivity přizpůsobit vlastním i psím možnostem a myslete při tom na blaho vás obou.

Krmení před během? Rozhodně NE!

Pokud byste dali psovi před zátěží krmnou dávku, hrozí mu vysoké riziko torze žaludku. Měli byste tedy předem vědět, kdy se chystáte vyběhnout a krmení tomu přizpůsobit. Zároveň je důležité, aby pes nebyl dehydratovaný, a tak mu dvě hodiny před zátěží dejte přibližně 0,5 – 0,750 l vody (množství vody zohledněte podle velikosti psa). Pokud by pejsek nad vodou „ohrnul nos“, je možné ji jakkoli ochutit, například šťávou z konzervy. Po vykonaném sportu je nejvhodnější alespoň půl hodiny počkat se vším a nechat psa zchladit a odpočinout, popřípadě jej namočit ve vodě. Poté mu dejte napít a později i předložte denní krmnou dávku. Sportem zatížení psi často trpí průjmy, které mohou být způsobené různými faktory (např. přehřátím). Je tedy vhodné ke krmivu přikládat i probiotické doplňky (např. Teracid - Forte), které těmto problémům předejdou díky schopnosti vybalancovat střevní mikroflóru na nejvhodnější úroveň.

U vody je nejlépe

Při jakékoli aktivitě se psem musíte myslet na aktuální venkovní teplotu. Třeba závody psích spřežení jsou omezené na vcelku nízké teploty, což samozřejmě neznamená, že nesmíte s pejskem za krásného počasí ven. Naopak. Většina psů miluje vodu, a tak si můžete pomoc tím, že aktivity budete k vodě směřovat. Plavání většinu psů vyloženě baví.

Tričko na ochlazení

Pejska vždy před a po sportu zchlaďte. Možnou pomůckou v teplých dnech je speciální triko na psy, které na psa dejte mokré a ono jej příjemně ochladí. Takovéto tričko vyrábí například společnosti MAN MAT. Pokud chcete mít nad svým psem kontrolu i ve vodě, vybavte ho plovací vestou (např. Safe Lifejacket Non-Stop Dogwear), která je na zádech psa vybavena praktickým madlem. Jestliže se psem míříáte k moři, je lepší vybírat pískové pláže, které tlapkám neškodí. V případě kamenných pláží je vhodné vybavit psa speciálními botami.

Postroje pro psy

Jak pro lidské tělo, tak i pro to psí, není vhodné běhat na asfaltových stezkách. Snažte se tedy hledat cesty měkčí a zároveň stinné, jako je např. pražský Klánovický les. Nejvhodnější běh pro psa je na volno, ale pokud to tak nelze, je vhodné připnout ho za postroj/kšíry. Obojek používejte pouze v případě, že pes netáhne a běží vedle vás ve stejném rytmu. Dbejte na to, aby se pes nikdy neškrtil! Pokud však chcete, aby se váš pes cítil při běhu pohodlně, kupte mu buď obyčejné kšíry, nebo mu můžete dopřát více pohodlí ve sportovnějších modelech postrojů. Někteří pejsci vyžadují větší fyzickou aktivitu, pak je nejlepší zvolit běh v zápřahu. Pro člověka je však nepohodlné tento běh absolvovat na vodítku, proto existují speciální sedáky, které to oběma ulehčí. Takovéto opasky najdeme mimo jiné v nabídce značky MAN MAT. V případě běhu psa vedle kola mějme na paměti, že se může kdykoli a kamkoli uhnout, nebo vám omotat vodítko kolem kola. Těmto nepříjemný událostem předejdete pomocí tyče na kolo či koloběžku od značky Zero DC.

Foto: osobní archiv Kamily Hajíčkové