03.04.16 Život se psem

Antikoncepce pro psy

Jaké jsou možnosti antikoncepce pro psy? Kromě kastrace existují hormonální injekce, které lze aplikovat fenám, nebo kožní implantáty určené pro psy.

Hormonální injekce

Píchá se fenám dvakrát ročně. Účinnou látkou jsou deriváty progesteronu. Ovšem majitel by měl rozhodnutí o aplikaci antikoncepční injekce vždy pečlivě zvážit a konzultovat s veterinářem, protože existuje riziko nežádoucích účinků. Hormonální preparáty se nedoporučují podávat u chovných zvířat, protože i jednorázová aplikace může vyvolat atrofii vaječníků a neplodnost. Injekce se aplikuje nejpozději jeden měsíc před předpokládanou říjí. Účinek by měl trvat 4-6 měsíců, někdy je možná i delší přestávka a říje se dostaví až po roce. Veterináři tento způsobe antikoncepce většinou moc nedoporučují, protože může způsobit zdravotní komplikace (zánět dělohy, rakovina mléčných žláz). Platí, že nejúčinnější a z hlediska zdraví feny nejvýhodnější metodou zabránění nechtěnému nakrytí je kastrace. Ostatní způsoby lze doporučit jen krátkodobě u zvířat, u kterých se do budoucna počítá s odchovem štěňat.

Podkožní implantáty

Používají se u psů. Aplikují se podobně jako čip do volné kůže na krku nebo mezi lopatky. Podkožní implantát postupně uvolňuje do organismu psa látku, která snižuje tvorbu pohlavního hormonu. Tímto způsobem se u psa sníží libido a zároveň se snižuje i funkce pohlavních orgánů. Preparát funguje na principu dočasné chemické kastrace v délce 6-12 měsíců. Varlata jsou po tuto dobu výrazně zmenšená. Proto tato antikoncepce není vhodná pro psy, se kterými plánujete výstavu, neboť nedostatečně vyvinutá varlata, byť v důsledku antikoncepce, jsou důvodem k diskvalifikaci psa. Přípravek pomáhá také při léčbě prostaty. Preparát je úspěšně testován také pro potlačení pohlavní aktivity fen (aplikuje se v době hárání, opakuje se každých 6 měsíců). Využívá se rovněž při léčbě inkontinence fen po kastraci.

Zdroj informací: Výmarský ohař, historie – chov – výcvik, MVDr. Jana Kočová, Mladá fronta, 2016