01.03.19 Život se psem

3+1 nejdůležitější otázka novopečeného psího páníčka

Váš vysněný pejsek se již brzy stane členem domácnosti? Pokud jste se doposud o žádného chlupáče nestarali, pravděpodobně se vám hlavou prohání přímo smršť otázek. Na ty nejčastější máme odpovědi. Čtěte dál!

Jak často musím venčit psa?

Jak často psa venčit, aby to pro něj bylo dostačující a nenechával vám překvapení v různých koutech domácnosti? Jednoznačná odpověď neexistuje. Co se týče fyziologických potřeb psa, potřebuje vyvenčit aspoň třikrát denně čili po 8 až 9 hodinách. Nezapomínejte však, že musíte zohlednit různorodost jednotlivých plemen a jejich nároky na množství pohybu.

Jak mám vycvičit psa?

V prvé řadě začněte s výcvikem psa co nejdřív. Při výuce musíte být důslední, trpěliví, disciplinovaní a neopomínat důležitost budování oboustranné důvěry. Dávejte výhradně jasné povely, jimž se pes naučí rozumět. Pamatujte, že pro každý povel musí existovat jen jedno slovní spojení. Zároveň si vždy připravte odměnu za splněný úkol, například v podobě pamlsků, pohlazení nebo třeba masové kapsičky. Před výcvikem se neostýchejte psa trochu unavit, aby věnoval povelům větší pozornost.

Výcvik by měl provádět vždy jeden člověk, kterého bude pes považovat za svého páníčka. Trénink omezte jen na několik minut, poté nechte zvíře odpočinout. Klidně jej ale opakujte několikrát denně. Nejprve cvičte v domácím prostředí, později se můžete přesunout ven.

V případě trestů můžete psovi vynadat pouze tehdy, kdy jej přímo chytíte ‚‚při akci‘‘. Po hodině už váš mazlíček zapomene, co provedl, a tak se mu pak může zdát, že ho trestáte kvůli ničemu.

Jak často mám psa krmit?

Do věku 4 měsíců potřebuje štěně krmit až 5x denně. Postupem času se četnost snižuje a od 9. měsíce už mu stačí nasypat krmivo pouze jednou denně. Případně můžete denní krmnou dávku rozdělit a podávat 2x denně. Rozdělením také snížíte riziko torze žaludku. Při výběru granulí pro psa se rozhodujte podle složení, věku psa a velikosti plemena. Nevhodné granule mohou poškodit vývoj štěněte i způsobit zdravotní problémy dospělému psovi.

Může pes zůstat doma sám?

Přestože jsou pejsci na péči páníčků závislí, několik hodin sami doma vydrží. Na situaci je však musíte přivykat postupně. V prvé řadě by měl pes vědět, že se vrátíte. Nárazové dlouhé odloučení by mohlo narušit jeho důvěru k vám a vyvolat strach. Kvůli tomuto neklidu a stesku by se vám pak mazlíček mstil například ničením věcí nebo vám může čůrat do postele.

Začněte tedy několikaminutovými odchody například s košem. Poté nechte psa samotného doma během nákupu a až bude zvládat tyto krátké úseky, můžete jej opustit během dne, kdy jste v práci. Nikdy by však neměl zůstat bez dozoru víc než 9 hodin kvůli venčení, doplnění vody či krmení.