22.05.18 Život se psem

10 tipů proti plynatosti

Možná tu situaci znáte: Sedíte večer u televize a váš čtyřnohý kamarád spokojeně odpočívá na koberci pod vámi. Najednou ucítíte šílený puch. Pes začal prdět a vám nezbývá nic jiného, než pořádně vyvětrat. Chovatelé francouzských buldočků by mohli vyprávět...

Ačkoli jsou plyny normálním produktem trávení, někteří psi zkrátka prdí víc než jiní. Stačí pár opatření, kterými se dá plynatost zmírnit.

1. Pokud má pes problémy s plynatostí, pravděpodobně mu nevyhovuje krmení, které mu předkládáte. Plynatost se obvykle objevuje, pokud dochází k nedokonalému rozkladu potravy a ve střevě se nahromadí plyny. Krmíte granulemi? Zkuste změnit značku. Některá krmiva, zvlášť pokud obsahují sóju nebo hrách, mohou psa nadýmat. Možná budete muset zkoušet delší čas, které krmení vašemu psovi vyhovuje. Vsaďte na osvědčené superpremiové nebo holistické značky a receptury pro citlivé psy. Chcete-li se vyhnout nepříjemným vedlejším účinkům v podobě průjmu, přecházejte na nové krmivo postupně.

2. Jestliže krmíte psa klasicky, vynechejte nadýmavé potraviny, jako je například brokolice, květák, dýně, mléko a sýr. Luštěniny, jako fazole, hrášek nebo sójové boby, způsobují plynatost skoro u všech psů.

3. Změňte typ bílkovin. Váš pes může špatně trávit určitý druh masa, což vede k hromadění střevních plynů. Pokud přijímá většinu bílkovin z hovězího masa, vyměňte ho za jehněčí nebo kuřecí.

4. Přidejte do stravy vlákninu. Zvýšený podíl vlákniny v krmivu zrychlí průchod tráveniny střevem a bude méně času na tvorbu plynů. Jako doplněk stravy lze užívat Psyllium – čistou vlákninu. Pes však musí mít trvalý přístup k vodě, při vysoké dávce psyllia bez příjmu vody může docházet k zácpě.

5. Myslete na probiotika – „hodné“ bakterie, která se postarají o rovnovážnou střevní činnost. Ve střevech se nacházejí užitečné bakterie, které se podílejí na trávení. V případě jejich nedostatku se může objevit právě plynatost. Přídavkem probiotik, ať už ve formě kapslí, nebo formou bílého jogurtu s živou jogurtovou kulturou, můžete psovi pomoct upravit trávení. Některé značky granulí už ve svých recepturách obsahují probiotika a samozřejmě i prebiotika, což je nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry.

6. Zamezte hltání. Pokud je v rodině více zvířat, krmte je odděleně. Psi často hltají, aby na ně náhodou nezbyl menší díl. Když pes krmivo hltá, pozře zároveň i větší množství vzduchu, který se hromadí ve střevech. K dostání jsou speciální misky proti hltání. Někdy pomůže vložit doprostřed misky velký předmět, který pes nemůže spolknout. Při krmení se bude muset vyhýbat překážce a přestane chvatně hltat.

7. Dodržujte každodenní dlouhé procházky. Pohyb podporuje činnost i pohyb střev a pomáhá odvádět plyny z trávicí soustavy. Omezte však pohyb po krmení.
8. Nekrmte psa zbytky lidských jídel a zamezte mu přístupu k odpadkům. Nekvalitní strava a odpadky jsou častou příčinou plynatosti.

9. Obecně je lepší krmit psa častěji a po menších dávkách. Velkým plemenům je vhodné podávat krmivo na vyvýšeném místě.

10. Jakmile se plynatost vyskytuje po delší dobu nebo silně zapáchá, případně se objeví z ničeho nic, aniž byste si byli vědomi dietní chyby, poraďte se s veterinářem.



Zdroj: Rádce pro milovníky psů, Paul McGreevy, Argo, 2005

Foto: maxpixel.net