19.10.13 Zdraví a nemoci

Zánět rohovky (keratitida) a homeopatická léčba

Oční rohovka je průhledná povrchová vrstva oka, která pokrývá čočku a duhovku. Její záněty vznikají při poranění nebo důsledkem infekce. Vždy je nutné navštívit se zvířetem veterináře, nechat ho prohlédnout a posléze dodržovat doporučenou léčbu. Můžete jako majitel dělat ještě něco navíc? Ano. Jako šetrná pomoc a podpora léčby tohoto nepříjemného onemocnění se v mnoha případech osvědčila homeopatika.

Mezi příznaky onemocnění patří porušení hladkého povrchu rohovky, zakalení nebo při hojení prorůstání cévek přes průhlednou vrstvu. Mohou se dokonce objevovat i vředy rohovky.

Jaký homeopatický lék zvolit?

Arnica montana

Úrazy oka a rohovky, objevují se rozšířené cévky na bělmu. Ředění 9-15 CH 3-5krát denně.

Belladona

Objevuje se eroze na rohovce s výraznou světloplachostí, zvíře často mhouří oči. Charakteristická je i překrvená spojivka a suchost oka. Ředění 9 CH 3-5krát denně. Jestliže oko naopak slzí, podáváme Euphrasia officinalis.

Conium maculatum

Poškození rohovky není nijak rozsáhlé, zato citlivost na světlo a slzení jsou velmi výrazné. Ředění 9 CH 3-5krát denně.

 

Argentum nitricum

Objevuje se zánět až vřed na rohovce. Zvířeti se přitíží v teplé místnosti. Ředění 9 CH 2-5krát denně.

 

Mercurius solubilis

Na rohovce je vřed s nepravidelnými okraji, můžeme pozorovat šedavé zakalení v okolí vředu. Vřídek je povrchový, nejde do hloubky ani nehnisá. Charakteristická jsou i oteklá víčka. Na počátku léčby je vhodné začít lékem Mercurius corosivus. Ředění 5-9 CH 2-3krát denně.

 

Kalium bichromicum

Vřed rohovky má přesné rovné okraje, jakoby se stahoval do středu. Ředění 9 CH 2-5krát denně.

 

Nux moschata

Objevuje se suchý zánět rohovky – keratitis sicca. Typická je výrazná suchost sliznic z nedostatečné tvorby slz. Ředění 5-9 CH 2-5krát denně.

 

Bryonia alba

Výrazná suchost sliznic, překrvená spojivka je ale lesklá. Suchost rohovky a její eroze. Ředění 9 CH 2-5krát denně.

 

Calcarea fluorica

Lék, který podporuje hojení rohovky. Ředění 5-9 CH 2-3krát týdně.

 

Silicea

Objevují se abscesy po poranění rohovky, perforují vřed rohovky. Typické jsou i jizvy na rohovce po prodělání zánětu rohovky nebo vředu. Ředění 9 CH 1krát denně při léčbě vředu, ředění 30 CH 1krát týdně při léčbě jizvy na rohovce, podává se dlouhodobě.

 

Zdroj: Poznáváme homeopatii, Jak šetrně léčit psy a kočky, MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer, Grada www.grada.cz