30.06.18 Zdraví a nemoci

Základní lékárnička na dovolenou

Přemýšlíte, co si s sebou sbalit na dovolenou? Nedílnou součástí každého zavazadla by měla byt také lékárnička pro případ nouze. A to nejen pro vás, ale i pro vašeho psího mazlíčka. Některé léky určené primárně pro lidi pomáhají i pejskům.

Betadine, jodisol - desinfekce na čištění ran

Peroxid vodíku (3% roztok) - na vyvolání zvracení, když pes sní něco jedovatého nebo nestravitelného. Dávkování je 1-2 ml na kilogram hmotnosti. Ideálně s sebou mějte i velkou injekční stříkačku bez jehly, protože pes peroxid dobrovolně nevypije.

Živočišné uhlí – na trávicí obtíže a lehčí otravy z jídla

Hydrokortizonová mast - používá se k léčení zánětů, zarudnutí a svědění kůže. Užití při ekzémech, bodnutí hmyzem, malých spáleninách, tlumí alergické projevy, svědění a zarudnutí kůže.

Smecta – na průjem a další trávicí potíže

Framykoin – antibiotická mast k místní léčbě kožních infekcí způsobených bakteriemi

Obvazy a náplasti, nůžky s tupou špičkou, elastické obinadlo – pro případ zranění

Antihistaminikum (např. Zyrtec) – na alergické reakce

Pinzeta a digitální teploměr

Ušní a oční kapky

Samozřejmě nezapomeňte přibalit léky, které pes běžně užívá. Dobré je mít s sebou i psí botičku, kdyby si váš mazlíček poranil tlapku. V telefonu mějte pro jistotu uložený také kontakt na veterináře v místě pobytu.

 

A zde si přečtěte, jaké léky radí veterinář: https://muj-pes.cz/zdravi-a-nemoci/lekarnicka-pro-nenadale-situace-o-dovolene-684.html

 

foto: pixabay.com