05.08.14 Zdraví a nemoci

Výtoky z pohlavních orgánů a homeopatika

Výtokem se projevují záněty pochvy a dělohy. Tyto nepříjemné choroby by se neměly podceňovat. Vzhledem k tomu, že zánět dělohy je velmi závažné onemocnění, vždy zdravotní stav feny konzultujte s veterinářem. U lehčích forem těchto zánětů podpoří homeopatika léčbu a rekonvalescenci a pomohou k úplnému vyléčení. U závažnějších forem onemocnění pak kombinace s klasickou terapií podstatně zkrátí dobu léčení.

Léky vybírejte podle typu výtoku, jeho barvy nebo dráždivosti. Pokud je výtok nedráždivý, pak fenu nijak neomezuje v běžném režimu. A jak poznat, že je výtok dráždivý? Zvíře se často olizuje na pohlavních orgánech a má tam podrážděnou sliznici. Dalším vodítkem pro výběr vhodného léku je celkový zdravotní stav.

Zánět pochvy – vaginitida

K těmto zánětům dochází při zanesení infekce při krytí, poranění sliznice při porodu nebo zanesením infekce při hárání (přezka je oteklá a uvolněná). Jedná se vždy o záněty pouze poševní sliznice, při kterých není postižená děloha. Většinou nedochází k narušení celkového zdravotního stavu a vystačíme si tak s homeopatickou léčbou, která může být kombinovaná s lokálním ošetřením.

Pulsatilla

Výtok je žlutavý a nedráždivý, není příliš hojný. Objevuje se hlavně u mazlivých a přítulných samic. Ředění 9-15 CH 2-5krát denně.

Mercurius solubilis

Hlavním znakem je dráždivý výtok. Ačkoli nemusí být moc hojný, dráždí sliznici a okolí pohlavních orgánů, je hleno-hnisavý. Ředění 5-15 CH 2-5krát denně.

Argentum nitricum

Je přítomen žlutým, dráždivý výtok. Fena se často olizuje, někdy může až projevovat bolestivost. Objevuje se zvláště u rychlých samic, které se chovají zbrkle. Ředění 5-15 CH 2-5krát denně.

 

Pyrogenium

Užívá se, když je výtok zapáchající. Tento lék je vhodné přidat vždy i k jinému vhodnému léku. Ředění 9-15 CH 1-2krát denně.

 

Hydrastis canadensis

Lék, který je vhodný, pokud fenka trpí opakovanými výtoky hustého hlenu, který má žlutou barvu. Objevuje se většinou po hárání. Můžeme podávat i preventivně ve vyšším ředění. Ředění 5-15 CH 3krát denně nebo 1krát týdně.

 

Nitricum acidum

Je přítomen hnisavý a velmi dráždivý výtok. Mohou vznikat drobné prasklinky, které krvácejí, zvláště u fenek drobné bradavičky v okolí přezky a konečníku. Ředění 5-9 CH 3-5krát denně.

 

 

Záněty dělohy – metritidy

Jedná se o zánět děložní sliznice, který vzniká v návaznosti na porod nebo hárání, když dojde k infekci obsahu dělohy a hromadění sekretu. Jestliže je krček otevřený, tento sekret vytéká. Pak vybereme lék podle typu výtoku. Je vhodné kombinovat léky alopatické i homeopatické. Od počátku u všech těchto zánětů podáváme systematicky Pyrogenium 15-30 CH 1krát denně.

 

Sabina

Lék krvavého výtoku, který většinou následuje po hárání, které je prodloužené. Samice má bolesti, které se projevují zpomaleným pohybem. Fena chodí opatrně po schodech nebo nechce vyskočit. Vhodné je kombinovat s lékem Pyrogenium a Phosphorus. Ředění 9 CH 3-5krát denně.

 

Mercurius solubilis

Objevuje se žlutozelený, zapáchající dráždivý výtok, který může obsahovat i stopy krve. Většinou má samice teplotu a velkou žízeň. Ředění 9 CH 3-5krát denně.

 

Hepar sulfuris calcareum

Vyskytuje se páchnoucí, dráždivý výtok, velká přecitlivělost na dotyk a pohyb, zimomřivost. Ředění 9-15 CH 2-3krát denně.

 

Sepia officinalis

Zánět dělohy se objevuje po porodu či po hárání s atonií svaloviny dělohy. Samice má sklony k výhřezům poševní sliznice při hárání. Výtok je páchnoucí, dráždivý, žlutozelený. Fena je smutná až apatická. Ředění 9-15 CH 2-3krát denně.

 

Silicea

Jedná se o lék chronického nebo opakovaného hnisání, kdy výtok je dráždivý, má proměnlivou barvu. Postihuje zimomřivé a neduživé samice. Ředění 9-15 CH 2-3krát denně.

 

China

Lék se podává pro posílení, při dlouhotrvajících a vydatných výtocích (ztráta tekutin). Ředění 15 CH 2krát denně.

 

Text: Poznáváme homeopatii, Jak šetrně léčit psy a kočky, MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer, Grada, www.grada.cz