29.05.18 Zdraví a nemoci

Preventivní kontroly – čeho by si měl všímat majitel psa?

Každý pes je jiný. A to jak po psychické tak fyzické stránce. Nezáleží jen na konkrétním plemenu, ale i v rámci jednoho vrhu mají psi svou jedinečnou povahu, která se odráží i na temperamentu. Každý majitel by měl svého psa dokonale znát, aby věděl, jak se chová a jak vypadá při plném zdraví. Tak snáze pozná, když onemocní. Veterináři v této souvislosti mluví o základním stavu, kdy jakákoli odchylka od něj – změna zvyklostí, vzhledu, chování – znamená, že se něco děje. Na co se zaměřit?

Chuť k jídlu

Jedním z prvních příznaků nemoci je změna chuti k jídlu. Pokud pes odmítá krmivo, je nutné zpozornět. Někdy se může jednat jen o vybíravost, jindy ztráta apetitu doprovází nemoc. Všímejte si také, jestli pes chroupe tvrdé granule, mohlo by to naznačovat na potíže v tlamě.

Spotřeba vody

Potřeba tekutin se mění v průběhu roku, s teplým počasím a větším množstvím pohybu samozřejmě narůstá. Náhlé a výrazné změny bez zjevné příčiny mohou svědčit o zdravotních problémech. Na vině může být například cukrovka, potíže s nadledvinkami, ale i selhání ledvin.

Vyměšování

Sledujte zvyklosti při vyměšování. Zběžně prohlédněte moč a stolici psa, Jakákoli změna oproti obvyklému stavu může být varovnou známkou nemoci. Pokud průjem trvá déle než jeden den, nebo je-li krvavý, okamžitě kontaktujte veterináře. Stejně tak častější močení, obtíže při močení, krvavá moč nebo úbytek močení jsou varovné signály nemoci.

 

Vytrvalost a energie

Pokud začne normálně hyperaktivní pes dlouze polehávat, můžete si být jistí, že se s ním něco děje. Naopak u psa, který byl vždy spíše pohodlný, může nenadálý příliv energie signalizovat hormonální potíže. Sledujte i pohyb psa, kulhání a obtížné vstávání signalizuje problémy s pohybovým aparátem.

 

Oči a pohled

Pes by měl mít oči vždy čisté a jasné. Změna barvy, výtok, zvýšená tvorba slz stojí za povšimnutí. Stejně tak letargický pohled neznačí nic dobrého.

 

Tlama

Psovi pravidelně prohlížejte dutinu ústní. Všímejte se si stavu zubů a dásní. Dásně by měly být růžové a pevné, zuby relativně čisté. Červené nebo podrážděné dásně a páchnoucí dech svědčí o tom, že je někde problém, ať už přímo v tlamě, nebo jinde v těle.

 

Kůže

Pravidelně psa při hlazení i prohmatávejte. U stárnoucích psů se často objevují bulky a otoky. Někdy se jedná o neškodné tukové bulky, jindy se může jednat o příznak rakoviny. Vždy je proto lepší nechat bulku vyšetřit veterinářem. Obecně bulky, které jsou na pohmat měkké a volně se pohybující pod kůží, nepůsobí ze zdravotního hlediska takové starosti jako tvrdé zduřeniny držící pevně na jednom místě (neplatí to však ve všech případech).

 

Pravidelné prohlídky

Aby pes vydržel v dobré kondici až do stáří, nezapomínejte ani na pravidelné preventivní prohlídky. Staří psi by měli veterináře navštěvovat častěji než jednou ročně.

 

Zdroj: Rádce pro milovníky psů, Paul McGreevy, Argo, 2005

Foto: www.maxpixel.net