12.06.17 Zdraví a nemoci

Nechutenství

Většina psů je „žravá“ a sní cokoliv, co jim přijde pod čumák. Je proto divné, když z ničeho nic ztratí chuť k jídlu a třeba i několik dní nic nepozřou.

Všímejte si proto svého čtyřnohého mazlíčka a sledujte na veškeré příznaky, které mohou veterináři usnadnit pátrání po příčině vyvolávající nechutenství. Důvody můžou být buď psychické, nebo fyzické. O nechutenství se dá mluvit, pokud pes nic nepozře více než 24 hodin. Nejzávažnější je to u štěňat do šesti měsíců. Psychická příčina může nastat v případě, když je pes v novém prostředí, na které není zvyklý. Například, pokud se přestěhujete nebo dáte psa na hlídání k neznámým lidem. Často se tak jeho stres může projevovat hladověním. Většinou se po nějaké době nažere a po čase si na novou situaci zvykne a začne jíst pravidelně.

Změna krmiva
Nechutenství také může nastat při změně krmiva. U citlivějších psů je proto důležité krmivo měnit postupně. Vždy ubírejte ze staré dávky a zároveň přisypte nové. Při změně krmiva může mít pes občas i průjem či nadýmání. Tyto potíže by ale po pár dnech měly přestat. Než zajdete se psem k veterináři, je také dobré zapátrat, zda se náhodou pes nepřikrmuje v koši nebo zda mu někdo náhodou nepřilepšuje. Takového psa pak běžné granule v misce moc nelákají, raději hladoví a čeká, až mu opět někdo podstrčí něco „lepšího“.

Bolest zubů nebo onemocnění trávicího traktu
Závažnější příčina nechutenství vzniká z fyzických důvodů. U té jsou mnohdy i jiné příznaky, jako je zvracení, průjem či velké slinění. Často může být na vině „pouze“ bolest zubů nebo zánět dásní. Jestliže má pes problémy s pozřením potravy, tak byste se k veterináři měli vydat po dvou dnech od začátku obtíží. Tím nejzávažnějším případem je, když pes nepřijímá potravu vůbec žádnou. Může se jednat o tzv. psí anorexii. Především pokud máte psa, který měl vždy velkou chuť k jídlu a ze dne na den přestane úplně jíst, je nutné rychle vyhledat veterináře. Důvodem jsou často nejrůznější bolesti, které mohu mít různé příčiny (nemoci žaludku, střev nebo záněty různého charakteru, někdy i rakovina v pokročilejší fázi). Veterináři většinou v těchto případech nasadí analgetika, která psovi alespoň uleví od bolesti a vrátí se mu aspoň částečně apetit. Je samozřejmě důležité zjistit přesnou příčinu bolesti a zahájit odpovídající léčbu. Pokud se jedná o nemoci trávicího traktu, je nechutenství často doprovázeno silným sliněním.