25.03.16 Zdraví a nemoci

Kombinovat antiparazitika?

Klíšťová sezona má obvykle dva vrcholy - na jaře a pak na konci sezony s příchodem chladnějších podzimních teplot.

 

Klíšťata i bodavý hmyz mohou přenášet až přes stovku nejrůznějších nemocí. Mezi nejčastější z nich patří lymská borelióza, postihující pohybovou a nervovou soustavu či klíšťová encefalitida. Hrozbou však mohou být i méně častá onemocnění, mezi něž lze zařadit ehrlichiózu, způsobující snížení množství bílých i červených krvinek, babesiosu, způsobující rozpad červených krvinek či hemobartonelozu, postihující hlavně kočky. Všechna tato onemocnění mohou výrazně problematizovat život vaše domácího mazlíčka, proto je potřeba ho co nejvíce chránit pravidelnými prohlídkami a vhodnými přípravky.

Přípravky proti klíšťatům

Nejlepší ochranou je prevence v podobě nejrůznějších přípravků. K nejpoužívanějším z nich patří antiparazitární obojky a kapky spot-on. Z dostupných můžete vyzkoušet třeba obojky značky Foresto, které jsou k dostání jak pro kočky, tak pro psy. Pokud však preferujete spot-on kapky, nebojte se vyzkoušet například přípravky Frontline, které vašeho miláčka zbaví nejen klíšťat, ale také blech a všenek. Například repelentní spreje mají kratší výdrž. Žádný z přípravků však nelze považovat za stoprocentní, proto je dlkežité po každé vycházce vašeho mazlíka důkladně prohlédnout. „Některé přípravky jsou určené jen pro psy a jsou vysloveně toxické pro kočky. I proto je nutné číst příbalový leták před jejich použitím,” vysvětluje MVDr. Dominik Vlach.

Co dělat, když se objeví klíště?

Pokud zjistíte, že si váš chlupáč z procházky přinesl nezvaného návštěvníka, nepanikařte. V takovém případě klíště jednoduše vyjměte pomocí speciální pinzety. Zůstane-li v kůži hlavička, nejedná se o žádnou tragédii. Místo důkladně vydezinfikujte a sledujte jej po dobu dvou týdnů. Ideálním dezinfekčním přípravkem pro tyto případy je například jodová tinktura, případně raději navštivte svého veterináře, který zbytek klíštěte vyjme. Jestliže by došlo k výraznému zarudnutí či projevům zánětu, pak návštěvu veterináře neodkládejte. Rozhodně do místa zbytečně nedloubejte a nesnažte se hlavičku klíštěte vyjmout za každou cenu, neboť hrozí, že tímto způsobem do rány zavedete infekci.

Jaký je nejlepší?

Nevíte si rady, jaký přípravek zvolit? Poradit se můžete s vyškoleným personálem v prodejnách chovatelských potřeb, zákaznických linkách eshopů (napr. www.krmeni.cz) nebo s vaším veterinářem. MVDr. Dominik Vlach vysvětluje: „Nedá se jednoznačně říci, který přípravek je nejlepší, neboť se jejich účinnost liší individuálně. Antiparazitikum je vždy nutné na zvířeti vyzkoušet a sami zjistíte, jak na něj reaguje. Jednotlivé přípravky můžete kombinovat. Mezi majiteli zvířat je poměrně oblíbená kombinace obojku a spot-onu. Vždy se však musíte řídit pokyny a doporučením výrobce nebo se poradit s veterinářem, abyste vaše zvíře nepředávkovali. Tak jako každý lék i antiparazitika mohou mít interakce s jinými látkami a léky, je tedy opravdu nutné číst pozorně příbalový leták nebo se poradit s veterinářem. Důrazně proto nedoporučuji kombinovat více spot-on přípravků, neboť obsahují vyšší koncentraci antiparazitárních látek. Musíte si uvědomit, že kombinace přípravků nezaručuje jejich vyšší účinnost. Zvláště u dermatologických pacientů je často narušena distribuce antiparazitika po kůži zvířete a jeho účinnost se výrazně snižuje. Po každém pobytu v přírodě svého domácího mazlíčka proto prohlédněte.“