28.10.15 Zdraví a nemoci

I psa dokáže potrápit nachlazení. Pomozte mu!

Nejen lidi, ale i psi se v zimě mohou nachladit. Například psincový kašel umí našim čtyřnohým kamarádům pěkně znepříjemnit život.

 

Jak poznáte, že onemocněl? Velmi snadno. Pes kašle, kýchá, teče mu z nosu i očí, ztrácí energii, nejí a je apatický. Příznaky jsou zkrátka podobné jako u lidí. Nejvíce se nachlazení projevuje tzv. psincovým kašlem, který je jako klasická chřipka způsoben kapénkovou infekcí, takže si ho pejsci přenáší mezi sebou olíznutím, očicháním... Nemoc se taky často přenáší na hromadných akcí a výstavách. Je-li váš pes nemocný, tak ho rozhodně mějte na vodítku a snažte se zabránit vzájemné interakci s ostatními psy.

Co dělat?

Psincový kašel se samozřejmě projevuje především kašláním, které často zní, jakoby pejskovi něco zaskočilo nebo se něčím dávil. Pokud má opravdu dlouhé záchvaty kašle a připojila se také horečka, je dobré zajít k veterináři, který nasadí odpovídající léčbu. Zanedbané nachlazení může přejít i v zápal plic nebo zánět průdušek. Pokud průběh nemoci není příliš závažný, je dobré nechávat pejska v klidu v teple domova a chodit s ním na krátké procházky pouze kvůli vykonání potřeby. Doma by měl mít pelíšek na teplém místě. Nedávejte mu příliš ledovou vodu do misky (ostatně to by se mělo dodržovat po celý rok).

Vsaďte na vitaminy

Během nemoci můžete psovi podávat více vitamínu C a podpořit tak jeho imunitu. Vyrábějí se i speciální sirupy vhodné pro nachlazené psy. Vhodný je například jitrocelový nebo echinaceový sirup. Při nachlazení je vynikající také heřmánek. Pokud má například pejsek rýmu, dejte mu do pelíšku pár kapek heřmánkové tinktury. V rámci prevence by měl pejsek dostávat celoročně kvalitní stravu. Na psí imunitu jsou vhodné také bylinky. Vhodnou formou jsou například holistické granule, které obsahují bylinky pro podporu imunitního systému. Bylinkami také můžete pejskovi krmení posypat. Ideální je bazalka, především při psincovém kašli. Šípek obecný zase obsahuje spoustu vitamínu A a C. Má-li pejsek střevní potíže, pak mu dejte do krmení trochu oregana. Více o bylinkách zde