09.08.18 Zdraví a nemoci

Degenerativní onemocnění mozku starých psů

Se zlepšující se péčí o psy (jak chovatelskou, tak veterinární) dochází k prodlužování jejich života. Dnes se tak relativně běžně setkáváme se psy ve věku 15 let, můžete ale potkat i psy osmnáctileté. S tím také přichází častější výskyt chorob, kterých se v minulosti psi „nedožili“. Jednou z nich je kognitivní dysfunkce u psů (CCD z anglického Canine Cognitive Dysfunction), degenerativní onemocnění mozku starých psů, která je svými příčinami i projevy velmi blízká Alzheimerově chorobě u lidí.

 

CCD se zpočátku projevuje mírnou nesoustředěností, pomalejšími nebo abnormálními reakcemi na různé podněty nebo příkazy, občasnou zmateností, výkyvy nálad. V pokročilé fázi je pes většinou zmatený, dezorientovaný, nereaguje na povely, špatně snáší manipulaci, celé noci bezcílně chodí, téměř nespí, hlasitě projevuje nespokojenost, aniž by k tomu byla jakákoli příčina. Začíná močit a následně i kálet doma, a to i přes častější venčení. Nenajde misku s jídlem, dokonce do ní i stoupne, převrhne ji, aniž by to jakkoli zaznamenal. Takový pes se stane značnou zátěží pro svého majitele a péče o něj vyplňuje prakticky všechen čas, narušuje jeho pracovní režim, sociální vazby, způsobuje fyzické a psychické vyčerpání. Proto je potřeba chorobě předcházet a věnovat pozornost prvním příznakům.

Jak onemocnění oddálit?

CCD se nelze kompletně vyhnout, lze jí ale úspěšně a jednoduše oddálit. Je ale třeba začít dávno před jejími prvními příznaky. Jednou z hlavních chyb majitelů psů je rezignace na výcvik stárnoucího psa s odůvodněním, že pejsek je již starý a potřebuje klid. Opak je ale pravdou, mozek je potřeba pravidelně trénovat povely a různými hrami. Dále je ideální včas přejít na kvalitní seniorní krmivo, které obsahuje vitamíny a antioxidanty potřebné pro starší psy. V pokročilé fázi pak psovi může pomoci veterinární krmivo obsahující tuky se středně dlouhými řetězci, které fungují jako alternativní zdroj energie pro mozek a zlepšují jeho funkci (např. Purina Pro Plan Veterinary Diet NC Neurocare).

K usnadnění diagnostiky CCD vytvořili MVDr. Hanuš Velebný a MVDr. Zuzana Malimánková z Veterinární nemocnice AA-VET online test včasné diagnostiky, který jednoduše a relativně přesně určí, zda pes trpí CCD a v jaké fázi choroby se nachází.

Více informací o chorobě a online test CCD naleznete na www.starnouci-pes.cz

Foto: pixabay.com