19.02.17 Zdraví a nemoci

Cukrovka u psů

Cukrovka neohrožuje pouze lidi, ale je značným nebezpečím i pro psy. Způsobuje ji stejně jako u lidí nedostatek inzulínu v těle.

 

Počet psů trpících diabetem stále roste a obecně lze říci, že cukrovka postihuje především nekastrované fenky středního a staršího věku, které mají díky hárání narušenou hormonální rovnováhu. Z plemen jsou pak náchylní hlavně teriéři, jezevčíci či němečtí ovčáci.

Primární a sekundární

U psů rozlišujeme primární a sekundární cukrovku. O primární jde v případě, kdy slinivka není schopná produkovat inzulín a je tedy nutné ho psovi dodávat. U sekundární cukrovky se psovi inzulín tvoří, ale jeho organismus je vůči němu odolný. Zde je proto nezbytná větší úprava jídelníčku. Sekundární cukrovka se často vyskytuje například u obézních psů.

Příznaky

Na začátku má pes často žízeň, více jí a kvůli tomu i tloustne. Nebo je naopak hubený, i když hodně jí. Je unavený, kvůli nadměrné konzumaci vody často močí, a může tím pádem nechávat doma loužičky. Mohou se objevit problémy se srstí. Občas též může být psovi cítit z tlamy po ovoci. K doktorovi je nutné zajít co nejdříve, aby psa diagnostikoval a nasadil odpovídající léčbu. U obou typů cukrovky je nutné upravit jídelníček. Navíc u primárního typu se musí pes léčit denními dávkami inzulínu, které vždy určí veterinář.

Úprava krmení

U méně závažného sekundárního typu je důležitá úprava krmení (to platí i u prvního typu). Jídelníček nemocného psa by měl být vyvážený. Jestliže chovatel krmí granulemi, je vhodné poradit se s odborníkem o vhodné značce a receptuře. Je důležité podávat granule, které obsahují suroviny s nízkým glykemickým indexem. Strava by neměla obsahovat jednoduché cukry a velké množství tuků. Důležité je krmit pravidelně a v menších dávkách. Jako prevence je důležitý dostatečný pohyb a kvalitní krmení.