30.01.17 Zdraví a nemoci

Chytí pes lidskou chřipku?

Pes zajisté, stejně jako mnohé jiné zvíře, může onemocnět nejrůznějšími respiračními onemocněními, laryngytidami a dokonce i chřipkou. V případě chřipkových onemocnění jde však o typy odlišné od těch lidských.

Je logické, že v domácnosti lidí nemocných chřipkou lze nalézt při výtěru sliznic u psa viry lidské chřipky. To však neznamená, že způsobí onemocnění zvířete. Pes lidskou chřipkou netrpí. Nicméně v chladném a vlhkém počasí, zejména s bohatou sněhovou nadílkou v ulicích měst, je vhodné při venčení psů věnovat zvýšenou péči jejich tělnímu pokryvu a tlapkám. Podchlazení způsobené nedostatečným vysušením kožichu se projeví například ztíženým dýcháním, laryngitidou, či výtokem z očí.

Ochrana psa velmi teplým oblečkem je diskutabilní. Lze ji samozřejmě doporučit u choulostivých plemen a u starších psů, pokud je třeba udržovat teplotu při bolestivých onemocněních páteře. U zdravých psů s bohatou srstí může být použití oblečku kontraproduktivní. Pes totiž nemá potní žlázy, tělesnou teplotu reguluje vylučováním vodních par dechem a regulační plochu přirozeně zvětšuje vyplazením jazyku. Zvýšení tělesné teploty způsobené použitím oblečku tedy pes reguluje zvýšením frekvence dechu. Při rozdílu teploty jeho těla kolem 39 °C a teploty prostředí kolem - 10 °C pak dochází k poruše v prokrvení sliznic, zejména horních dýchacích cest a následně k jejich zánětu. Laik pak může dovodit, že pes byl nedostatečně oblečen a navlékne jej ještě pečlivěji.

Proto je vhodné zejména městské psy již od podzimu otužovat a aktivním pohybem venku je na zimní období navykat. Je si třeba uvědomit i to, že při velkých mrazech pod mínus deset zvířata svou pohybovou aktivitu přirozeně omezují, proto je vhodné jim vyhovět a nenutit je do pro ně nezvyklých aktivit.

Protože je třeba udržovat srst psa suchou, aby si zachovala své přirozeně dobré izolační schopnosti, lze doporučit ji po procházce vysušit, popřípadě před tím psa opláchnout vlahou vodou alespoň na břiše a tlapkách. Ty pak ošetřit čistou vazelínou. Solí poškozené tlapky mohou popraskat a tyto ranky jsou bránou infekce.

Zdroj: svscr.cz