11.02.14 Zdraví a nemoci

A zase to odčervování

Co jste možná ještě netušili o odčervování...

 - Odčervovací tabletky působí jen krátkodobě. K opětovnému nakažení může dojít třeba už za několik dnů, ovšem k dozrání parazitů jsou nutné týdny. Pravidelné odčervování pomáhá udržovat jejich hladinu na bezpečné úrovni.

 - Velmi důležité je vytrvale v pravidelných intervalech odčervovat mláďata až do stáří 6 měsíců z důvodu vylučování škrkavek. Především v prvních třech měsících věku by mohlo dojít až k ucpání střev a úhynu.

 

 - Jak často odčervovat? Dospělé psy a bytové kočky je vhodné odčervovat 2krát ročně. Kočky, které žijí venku a chytají myši, je nutné odčervovat nejméně 4krát ročně. Pokud nechcete zatěžovat zvířecí organismus, můžete ve stejných intervalech nechat vyšetřit trus vašeho zvířete ve veterinární ordinaci.

 

 - Dbejte na pravidelnou a důkladnou hygienu rukou, obzvláště u malých dětí. Děti nenechte hrát si na nezakrytých pískovištích, protože se do nich určitě venčí toulavé kočky.

 

 - Mazlení se psem či kočkou se bát nemusíte, vajíčka parazitů musí určitou dobu zrát ve vnějším prostředí, aby došlo k nákaze.

 

 - Ani těhotné ženy nejsou parazity při zachování hygienických zásad nijak ohroženy, což platí i pro obávanou toxoplazmózu. Gravidita ženy rozhodně není pádným argumentem pro vyhození kočky!

 

 - Uvádí se, že odčervení zvířete přibližně jeden týden před každoročním očkováním zvyšuje dosaženou hladinu protilátek. Váš mazlíček pak bude lépe chráněn.

 

 - Odčervovací prostředky je důležité střídat, protože si na ně parazité dokážou zvyknout. O vhodném preparátu se vždy poraďte se svým veterinářem. Některé například nemají potřebnou účinnost na celé spektrum červů, řada z nich působí jen na škrkavky, jenže ty se u dospělých psů nedostávají do střeva.

 

Zdroj: Domácí zvěrolékař pro majitele a chovatele psů a koček, Renata Popelářová, Grada, 2011