05.09.15 Výživa

Zásady pitného režimu

Voda, základ života. Přijímání této životodárné tekutiny v odpovídajícím množství je důležité pro zdraví a správné fungování organismu nejen u lidí. Také naši čtyřnozí mazlíčci musí pravidelně a často pít. Škodlivý je přitom jak nedostatek, tak nadměrná konzumace. Kolik vody pes vlastně potřebuje?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná a už vůbec ne univerzální odpověď. Do hry vstupuje celá řada proměnných faktorů, které je třeba při hledání odpovědi zohlednit. Předně je to velikost psa, potrava, fyzická aktivita, roční období, případně užívané léky.

Potřeba vody se různí

Zdravý dospělý pes v průměru potřebuje zhruba 30–60 ml vody na 1 kilogram tělesné hmotnosti, u štěňat je třeba hlídat přijímání tekutin důsledněji. Roli hraje i složení potravy. Psi krmení granulemi musí dostávat vody více, protože je jejich strava primárně suchá. Vyhýbejte se přitom krmivu s vyšším podílem složek, jež uměle vyvolávají žízeň. Týká se to například sodíku. Rozhodující je také fyzická zátěž – pokud chovatel psa pravidelně cvičí anebo s ním často sportuje, nároky na pitný režim se přirozeně zvyšují. Při tréninku v přírodě, na pěších výletech a při procházkách nezapomínejte doplňovat tekutiny průběžně. Nestačí psa napojit až po návratu domů po vydané energii. Správné osvěžení a hydrataci při pohybu v terénu zabezpečí přenosné lahve s miskou na pití (např. Fooky Water pro psy se systémem lahve a jednorázové misky).

Roční období a zdravotní stav

Spotřeba vody je přímo závislá rovněž na ročním období a okolní teplotě. Zvláště v létě, když je horko, musí pes rychleji dýchat, aby se ochlazoval a jeho organismus se nepřehříval. To jde ruku v ruce s větší žíznivostí. Pro příděl vody je rozhodující i zdravotní stav, například kojící feny potřebují pít více. V případě, že pes užívá nějaké léky, je nutné poradit se s veterinářem o vhodném upravení pitného režimu.

Nemoci

Omezený, či naopak nadměrný příjem tekutin zpravidla signalizuje onemocnění. Nízká potřeba může svědčit o parvoviróze, leptospiróze či zánětu slinivky břišní. Naproti tomu neobvykle velká konzumace poukazuje na infekční onemocnění močového měchýře nebo cukrovku. Řada majitelů dělá tu chybu, že misku psovi doplňuje vodou bez specifičtějšího přihlížení k jeho potřebám. Pes přeci nejlépe sám ví, kolik potřebuje vypít. Je fakt, že zvíře pije podle potřeby, nicméně i tak je vhodné mít o jeho návycích přehled. Sledování pitného režimu přispívá k utužování zdraví, účinně předchází chorobám a zajišťuje hydrataci nezbytnou pro fungování důležitých životních orgánů. V případě nedostatečného pití riskujete u svého psa dehydrataci a tvorbu ledvinových kamenů.