16.04.16 Výživa

Výživové doplňky pro psy

Výživové doplňky mohou využívat nejen lidé, ale i psi. Jen je potřeba vybrat takové, které vyhovují aktuálním potřebám zvířete.

Pokud látky obsažené v krmivu zcela nepokryjí potřeby psa, je čas využít výživové doplňky. Má-li pes například problémy s klouby, může mu chovatel poskytnout doplněk, který napomáhá zpomalit změny na chrupavce. Dalším příkladem jsou březí feny. U nich můžete pomocí vhodného doplňku podpořit produkci mléka pro štěňata a posílit imunitu v období laktace. K dostání jsou také doplňky pro psy se zvýšenou fyzickou zátěží, produkty, jež vylepší kvalitu srsti nebo podporují chuť k jídlu. „Je vhodné si zjistit, k čemu je jaký vitamín, minerální látka či jiná užitá surovina dobrá a v jaké formě jsou použité komponenty dodávány. Např. minerální látky, které jsou použité ve formě chelátů, jsou pro organismus daleko lépe využitelné,“ vysvětluje Adéla Palacká, výživářská specialistka značky Fitmin. Sledujte vždy dávkování a způsob podávání. Preparáty v sypké podobě lze dobře přimíchat do krmné dávky, tablety zase zajistí možnost přesného dávkování a větší přehled, zda pes opravdu snědl vše, co měl.

Posílení imunity jako prevence

Podpora imunity je důležitá zejména při zdravotních obtížích, po operaci či při velkých výkyvech počasí. Množství a délka podávání závisí vždy na konkrétním doplňku a též potřebě psa. Účinným produktem je například lososový olej, který působí protizánětlivě, posiluje cévní systém i mozkovou činnost, ovlivňuje reprodukci a podporuje imunitu. 

Krmíte BARFem? 

Současným trendem mezi pejskaři je takzvané barfování – krmení čerstvou stravou, která je tvořena především masem, kostmi, zeleninou, ovocem a v menší míře i obilovinami. „Stravu BARF doporučuji podpořit vhodnými doplňky, s jejichž pomocí lze syrovou stravu patřičně vyvážit a vytvořit plnohodnotnou kompletní krmnou dávku,“ říká Adéla Palacká. Použití doplňků stravy je vhodné konzultovat s odborníkem.