12.12.15 Výživa

Vánoce psíma očima: chutné, zdravé a voňavé

Vánoční pohoda u stromečku a přemíra dobrot láká i naše čtyřnohé mazlíčky. Oni však na rozdíl od nás nevědí, že některé laskominy jsou pro ně škodlivé. Abyste předešli zdravotním komplikacím, je třeba držet se osvědčených rad a zásad.

V průběhu vánočních svátků je více než kdy jindy těžké odolat psím očím, které neustále loudí nějakou tu pochoutku. Právě kvůli lásce ke svému psímu mazlíčkovi však berte ohled na jeho zdravé trávení a vyhněte se prohřeškům v jeho stravovacím režimu.

1. Cukroví a jiným sladkým pochutinám se vyhněte

Cukroví k vánočním svátkům prostě patří, nicméně to rozhodně není vhodná pochoutka pro vašeho pejska. A to nejen díky většímu množství cukru, který je pro psa nevhodný jak z hlediska zdravotního stavu, tak z hlediska nadměrného příjmu energie, se kterým jde ruku v ruce přibývání na váze a následná obezita. Dále je při výrobě cukroví často použita čokoláda/kakao, které zvíře nedokáže dobře odbourat, a ve svém důsledku může ohrozit funkčnost slinivky či ovlivnit srdeční rytmus.

2. Hlavně nesolit, nekořenit a nesmažit prosím

Vánoční stoly se prohýbají nejen se sladkým, ale i se spoustou pečených či smažených jídel. Kromě toho, že jsou tato jídla často kořeněná a ve větším množství by pejskovi mohla způsobit nemalý problém (potíže s ledvinami, poškození mozku aj.), tak i způsob úpravy je velkým náporem na slinivku.

3. Zbylé vaječné bílky z pečení cukroví

Při pečení občas zbývají syrové vaječné bílky, a pokud zrovna nezaděláváte na pusinky, naskytne se otázka co s nimi. Rozhodně je nelijte do psí misky. Syrové vaječné bílky jsou totiž samy o sobě pro psy nevhodné, obsahují látku avidin, který zapříčiňuje úbytek vitaminu B v těle psa. Řešením je tepelná úprava, je však i v tomto případě nutné uvažovat o množství bílků v souvislosti s hmotností a velikostí plemene vašeho psa.

4. Přilepšování od stolu

Přestože jsou Vánoce, tak i jedna výjimka může způsobit zlozvyk, který pak budete horko těžko odbourávat. Pokud tedy máte pejska naučeného na krmení z misky a doposud neví, co je to žebrat, udělejte těch pár kroků ještě předtím, než zasednete hromadně ke štědrovečernímu stolu, a dopřejte svému čtyřnohému příteli sváteční večeři z jeho misky.

Text: Adéla Palacká, výživářská specialistka Fitmin