06.06.15 Výživa

Nová pekárna pro psy

Chcete pro svého mazlíčka jen to nejlepší? Už mu nechutnají obyčejné psí pamlsky? Pak vyzkoušejte něco speciálního, v pražské Moets dog bakery si vybere i ten nejmlsnější psí jazýček.

Zakladatelkou, majitelkou a pekařkou je Laura Stražanová (21 let). S prací jí pomáhá ještě kamarádka Nikol, která je fotografka. Sympatické Laury jsme se zeptali na pár otázek.

Jak vás napadlo otevřít si pekárnu pro psy?

Mám doma jedenáctiměsíční štěně, pro které chci jen to nejlepší. Víte, chtělo se mi brečet, když jsem studovala složení pamlsků běžně dostupných ve zverimexech, a tak jsem si řekla, že pro něj budu péct sama. Navíc rodiče mají anglického buldoka, který je těžký alergik, takže obyčejné pamlsky taky nemůže. To už byli dva psí strávníci. Následně jsem si uvědomila, že nejsem zdaleka jediná, komu není lhostejné, čím krmí nebo odměňuje svého psa, a tak se zrodil tenhle nápad.

Jak dlouho realizace trvala - od první myšlenky k otevření pekárny?

Tak abych to uvedla na pravou míru, pekárnu jako takovou ještě nemáme. Zatím peču doma a pracujeme tak, že si zákazníci produkty osobně odebírají, nebo je zasíláme poštou. Ale plánujeme do 3-4 měsíců otevřít pekárnu v Praze. Fungujeme přibližně 9 měsíců, oficiálně s logem a se vším teprve 2 měsíce.

Mohou k vám i psí zákazníci?

Pro nás je priorita spokojený pejsek a páníček. Já sama chodím se psem všude, ale ne všude nás pustí... Proto se zrodil nápad, že začneme nejprve s pekárnou a dalším cílem bude „Moets dog coffetery“ :-) Místo, kam si jdete posedět a víte, že pejsek má co pít, jíst, má k dispozici pohodlný pelech a spoustu kámošů kolem.

Co u vás lidé najdou? Jaké druhy sušenek máte v nabídce?

Základ je, že používáme pouze zdravé potraviny, jako je špaldová mouka, kokosový olej atd. Snažíme se nakupovat na farmářských trzích. Nabídka je poměrně pestrá, máme přes 15 druhů pamlsků, ale každá objednávka je originální. V nabídce je pouze základ. Připravujeme také bioverze všech pamlsků. Po dohodě není problém nakombinovat sušenky ze surovin podle potřeb a chutí pejska. Nebráníme se ničemu. A takhle to je u nás i s dorty a muffiny, základní jsou 4 druhy, ale po domluvě to jde i jinak.

Jaké sušenky jsou mezi psími zákazníky nejoblíbenější?

Nejoblíbenější jsou zatím karobovo-banánové, jehněčí s mrkví a oříškovo-jablečné.

Máte svého pejska, který by byl vaším prvním „ochutnávačem“?

Ano, vlastně v našem logu je můj Moet. Je to francouzský buldoček a pekárna je pojmenovaná podle něj. Ochutnává samozřejmě vše, co peču. Testovala jsem na něm i naše „home made“ šampony pro pejsky.

Také vy sama sušenky ochutnáváte?

Ano, ochutnávám úplně vše, co jde z mé trouby k zákazníkům.

Kde berete inspiraci na nové recepty?

Největší inspiraci je můj Moet :-)

Jaké jsou nejoblíbenější suroviny, které při pečení používáte?

Banány, tvaroh, jahody, jehněčí a krůtí maso.

Nabízíte také nějaké dietní pamlsky?
Ano, máme i dietní sušenky, pamlsky pro alergiky, dokonce i pro pejsky, co nic moc nejí, nebo vůbec nejí pamlsky. I pro takové mám jeden speciální recept.

Jaké máte plány do budoucna?

Určitě otevřít pekárnu, jak jsem říkala, do 3-4 měsíců. Zvažujeme lokalitu na pražských Vinohradech, nebo Andělu. A pokud se bude vše dařit, pak chceme psí kavárnu a snad i bráchu pro Moeta. Určitě plánujeme rozšířit nabídku na víc než jen pamlsky.