07.02.15 Výživa

Mohou jíst psi jablka?

Ano. A většina psů je doslova miluje. Pokud se jimi nepřejídají, představují pro ně zdravý doplněk jídelníčku.

 

Posilují imunitní systém, krevní oběh, srdce, cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi. Ideální je, pokud je pes jí neloupaná, protože nejbohatším zdrojem zdraví prospěšných látek je slupka - obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, karoten atd. Výrazný podíl draslíku zajišťuje správnou funkci ledvin a činnost svalů. Za zmínku však stojí především pektin (rozpustná vláknina), který zlepšuje střevní pohyblivost, vytlačuje odpad ze zažívacího traktu, váže a eliminuje toxiny ze střeva. Protože jablka pročišťují organismus, lze je zařadit do psího jídelníčku denně. Ovšem nejlépe je podávat jablko (nebo kus jablíčka pro malé psy) nalačno jako svačinu mezi jednotlivými krmnými dávkami.

 

Samozřejmě nejzdravější variantou jsou čerstvá jablka ze zahrádky, ale z jablek můžete připravit také nejrůznější psí pamlsky, třeba jablečné sušenky. Jak na to?

 

Ingredience:

1 jablko 
150 g polohrubé mouky
75 g ovesných vloček
1/2 lžičky skořice
1 lžíce oleje (např. slunečnicový)

Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Jablko oloupejte, vykrojte jádřinec a nahrubo nastrouhejte. Do mísy nasypte mouku, ovesné vločky, skořici a smíchejte vařečkou. Následně přidejte nastrouhané jablko a olej. Vše smíchejte, pak přidejte 40 ml vody a opět smíchejte. Uhnětené těsto vyklopte na moukou posypaný vál a propracujte rukama, dokud se nepřestane lepit. Pak ho rozválejte na tloušťku cca 4 mm. Plát těsta opatrně přeneste na plech a vidličkou několikrát propíchněte. Nožem ho pak nakrájejte čtverečky. Velikost sušenek by měla odpovídat velikosti psa. Vložte plech do vyhřáté trouby a pečte 30-35 minut, dokud sušenky mírně nezhnědnou. Po upečení je nechte vychladnout.

 

Další inspiraci na psí pamlsky hledejte v knize Psí pamlsky - pečeme pro psy, Jeff Simpson, nakladatelství Vašut