10.01.18 Výživa

Kokosový olej

Přemýšlíte, čím obohatit jídelníček vašeho mazlíčka? Vyzkoušejte kokosový olej. Uplatňuje se nejen v lidské výživě, ale skvěle poslouží i jako přírodní doplněk pro zvířata. Navíc psům i kočkám moc chutná.

Příznivě působí na imunitní systém, snižuje výskyt kardiovaskulárních onemocnění, podporuje zdravou a lesklou srst, má antibakteriální a protizánětlivě účinky a redukuje zápach z tlamy. Má také prokázané protiplísňové účinky (při přemnožení kvasinek je dobré podpořit organismus jeho pravidelným podáváním). Stimuluje metabolismus a působí na správné zažívání. Velmi snadno se tráví a zvířata jeho chuť milují. Při odčervování běžnými preparáty přispívá k rychlejšímu a šetrnějšímu odčervení. A jaké je denní dávkování? Stačí 1 kávová lžička na 10 kg váhy.

Nejen doplněk výživy, ale i všestranná péče

Oceníte i jeho vnější použití. Kokosový olej lze vetřít do pokožky a srsti, kůže je po aplikaci jemnější a pružnější, matná srst získá na lesku a lépe se rozčesává. Přispívá také k hojení ran. V zimním období olej pravidelně vmasírujte do pacek vašeho pejska nebo venkovní kočky, předejdete tak popraskané kůži. Během léta zase zabráníte zranění pacek na horkém asfaltu. Kokosový olej má dokonce repelentní účinek. Odpuzuje hmyz, klíšťata a komáry. Pro zajištění tohoto účinku natírejte olej každý druhý den, především v oblasti nohou a břicha. Počítejte však s tím, že odpuzující efek samozřejmě nefunguje na 100%, takže ho lze využívat spíše jako podpůrný prostředek k tradičním antiparazitikům.

Foto: pixabay.com