20.08.16 Výživa

Je med vhodný pro zvířata?

O příznivých účincích medu na lidský organismus bylo napsáno spoustu článků. Jak je to ale se zvířaty? Nemůže být pro ně naopak škodlivý?

Podle odborníků z Veterinární toxikologické databáze není med pro zvířata toxický. Ale i psi a kočky na něj mohou mít alergickou reakci, takže je potřeba obezřetnosti při jeho podávání. Kapka medu vašemu mazlíčkovi neublíží, takže jím můžete dochutit například jogurtovou svačinku, ale je nevhodné podávat ho ve větším množství. Proč? Může vést k průjmům a nežádoucím způsobem ovlivňovat hladinu krevního cukru. Někdy se doporučuje podávat med v době rekonvalescence po nemoci, protože je zdrojem jednoduchých cukrů, mnoha vitamínů a enzymů. Musí se ovšem jednat o nepasterizovaný med, protože zahřátím se enzymy a bílkoviny ničí. Nikdy se však nedoporučuje více než jedna čajová lžička denně pro zvíře o hmotnosti přibližně 10-15 kg.

Hodí se i na kůži

Pokud zvíře není alergické, je možné med používat zevně k ošetření drobných kožních ranek. Působí antisepticky a urychluje hojení.

Zdroj: Vettox, Veterinární toxikologická databáze, https://cit.vfu.cz/vettox/