25.07.13 Výživa

Dotazy o potravní alergii

Trápí vašeho psího mazlíčka chronický průjem? Nebo se nezvykle často drbe? Možná se jedná o potravní alergii. Na nejčastější dotazy týkající se této nepříjemné diagnózy odpovídá veterinář MVDr. Ondřej Čapek.

Můj pes má poslední měsíc problémy se zarudnutím a svěděním kůže. Myslíte, že by se mohlo jednat o potravinovou alergii?

Potravinová alergie se může projevovat jako čistě kožní problém s příznaky zvýšené svědivosti kůže, jejího zarudnutí a zánětu, nebo chronický problém žaludku a střev spojený se zvracením, průjmem a plynatostí. Samozřejmě je možná kombinace obou těchto příznaků. Na základě klinických příznaků není možné potravinovou alergii od atopické dermatitidy odlišit.

Mám podezření, že můj pes má potravinou alergii. Jak to mohu zjistit?

Diagnostika je možná eliminační dietou, to znamená, že krmení musí obsahovat pouze jeden druh masa, které zvíře pokud možno předtím nikdy nemělo a jeden druh uhlohydrátů. Krátkodobé podávání této diety nemá význam, protože pouze u cca 25n % dojde ke zlepšení už po 3 týdnech, proto je ve většině případů nutné podávat dietu 6 – 10 týdnů. Pokud trpí zvíře pouze potravinovou alergií, vymizí příznaky svědění úplně. Pro stanovení diagnózy je ještě nutné provést provokační test, kdy původní krmivo vyvolá nejpozději do 14 dnů původní příznaky onemocnění. Identifikace jednotlivých možných alergenů se provede následně.

Nejčastějším potravinovým alergenem u psů je hovězí, vepřové a skopové maso, dále pšenice, sója a kravské mléko.

Mému psovi je 9 let a nyní byla mu zjištěna alergie na krmivo. Jaká potrava nebo její složka alergii způsobuje?

Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na normální složky potravy. Alergie je vyvolána nedostatečně strávenou bílkovinou složkou potravy, které ve větším množství pronikne přes stěnu střeva a následně vyvolá alergickou reakci. Při zánětu a infekci ve střevě se může zvýšit jeho prostupnost, což může této nežádoucí reakci imunitního systému napomáhat. Nejčastějším potravinovým alergenem u psů je hovězí, vepřové a skopové maso, dále pšenice, soja a kravské mléko. U koček vyvolává více jak 80 % případů hovězí maso, mléčné produkty a ryby.

Je možné potravinovou alergii u pejska vyléčit?

Samotná potravinová alergie jako taková se nedá vyléčit, je nutno dodržovat úspěšně ověřenou eliminační dietu po celý život. V dnešní době už ale naštěstí existují hypo-alergenní krmiva pro psy, která boj s nemocí zásadně usnadňují (např. Ami dog).

MVDr. Ondřej Čapek, www.zverolekar-kbely.cz