08.05.19 Výživa

Domácí svačinky (nejen) na cesty

S příchodem tepla se většina lidí dostává do cestovatelské nálady a přemýšlí, kam vyrazit na výlet či dovolenou. Jak to ale vyřešit s psími miláčky? Mnoho páníčků je nechce svěřit známým ani personálu ve specializovaných hotelech a vezme je radši s sebou. Pokud i vy patříte do této skupiny, nezapomeňte pejskům přibalit svačinku, která jim cestu zpříjemní.

Voda je samozřejmě základ, a proto nesmíte zapomenout na dostatečný pitný režim. Na trhu dnes existuje mnoho speciálních nádob na vodu a krmivo, které jsou vhodné na dlouhé i kratší cesty. Do vody můžete přidat biocidní roztok. Jedná se o hustou tekutinu, která při pravidelném užívání slouží jako prevence proti nemocím. Do misky s vodou stačí přimíchat pár mililitrů tohoto roztoku. Pro pejska se tak voda stane mnohem lákavější a navíc pomáhá překonat stres, který cestování může vyvolávat.

Podělte se o svačinku bez výčitek

Pokud nechcete krmit vašeho miláčka po celou dobu pouze granulemi, na cestu mu upečte svačinku. „Můj Cuddlo miluje jablečné křížaly,“ popisuje autorka kuchařky Neštěkej a jez Katarína Králová a dodává: „Díky tomu jsem měla tento recept připravený dávno před tím, než vznikla kuchařka. Křížaly jako odměna i motivace jsou otestovány doma i v zahraničí.“ Praktické jsou i borůvkové muffiny, které si můžete dát společně a nepomačkají se ani při delších cestách.

Správné skladování

Při přípravě svačinek myslete na teplotní podmínky. V létě oceníte chladicí box. Díky němu si můžete přibalit i slanou variantu v podobě hovězích cupcakes s kokosem. Cupcaky nenechávejte příliš dlouho při pokojové teplotě nebo v autě, na které praží horké letní slunce, obsahují totiž kousky masa, které by se při vysoké teplotě mohly začít kazit. To by mělo za následek při nejmenším nevolnost. A tím si rozhodně dovolenou nechcete pokazit.

Pozitivní motivace funguje nejlépe

Pokud při cestování potřebujete najít způsob, jak dostat pejska do přepravky či kufru auta, nabídněte mu domácí pamlsky. Vyzkoušejte třeba banán, mrkev nebo jablko. Jsou snadno k dostání a navíc plné vitamínů. Vhodné mohou být i batátové žvýkačky, které pejskům nejen zachutnají, ale také je zabaví při dlouhých cestách.

Borůvkové muffiny

Sladkostem by se měli psi vyhýbat kvůli rafinovanému cukru a čokoládě, ale tyhle muffinky sladí med a borůvky. Chuť a kvalita medu závisí na prostředí, ve kterém ho včely sbíraly. Med vyniká obsahem minerálů a vitaminů B, které slouží ke správnému trávení, metabolismu a činnosti svalů. Až muffiny ochutnáte, budete si je péct i pro sebe.

Zhruba 6–12 kousků

Příprava: 35 minut

  • 4 lžíce olivového oleje

  • 100 ml mléka

  • 3 lžíce medu

  • 1 vejce

  • 200 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky

  • 1 lžička jedlé sody

  • 100 g borůvek

  • máslo na vymazání formiček (dle potřeby)

  • mouka na vysypání formiček (dle potřeby)

  1. Troubu předehřejte na 180 °C, podle potřeby vymažte formičky na muffiny máslem a vysypte moukou.

  2. Olej promíchejte s mlékem a medem a vidličkou prošlehejte s vejcem.

  3. V míse promíchejte mouku s jedlou sodou, vlijte tekuté suroviny, rychle umíchejte hladké těsto, přidejte borůvky a rozdělte ho do formiček na muffiny. Plňte je do 2/3 objemu formičky, protože těsto pečením nabude.

  4. Pečte dozlatova 15–25 minut (dle velikosti), až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá nebo jen s pár drobky. Vyjměte a nechte zchladnout.

Hovězí cupcaky s tuřínem a kokosem

Bezlepkové koláčky ukrývají slastné slané překvapení. Oč je tuřín chudší na kalorie, o to je bohatší na vlákninu, což vyhovuje zejména starším pejskům.

Zhruba 12–24 kousků
Příprava: 1 hodina a 15 minut

  • 2 tuříny (cca 400 g)

  • 80 g strouhaného kokosu

  • 2 vejce

  • 3 lžíce slunečnicového oleje

  • 300 g mletého hovězího masa

  • máslo na vymazání formiček

  1. Tuříny pečlivě očistěte, nakrájejte na plátky a uvařte ve vodě doměkka, trvá to zhruba 20 minut. Slijte je a rozmačkejte na kaši.

  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na muffiny vymažte máslem a vysypte kokosem.

  3. V míse prošlehejte vejce s olejem, přidejte tuřín a promíchejte. Naplňte směsí připravené formičky do jedné třetiny, do každé formičky vymáčkněte důlek, naplňte ho masem, zakryjte zbylou tuřínovou směsí a posypte zbylým kokosem.

  4. Pečte v předehřáté troubě dozlatova zhruba 30–40 minut. Vyjměte a nechte zchladnout.

Recepty jsou z knihy Neštěkej a jez www.kucharkapropsy.cz

Foto: Shutterstock a Neštěkej a jez