Domácí sušené maso


Pokud chcete kupované pamlsky prostřídat s domácími pochoutkami, váš pes to jistě ocení. Můžete mu upéct třeba hovězí sušenky nebo mu usušit maso…

 

K tomu je ideální vlastnit sušičku na ovoce. Přestože lze použít i klasickou troubu, sušička je vhodnější. Sušit můžete v podstatě jakékoliv maso, ale nejlepší je vybrat raději libové kousky. Platí totiž pravidlo, že čím je maso tučnější, tím déle se suší a také vydrží kratší domu, takže se musí rychle spotřebovat. Jeho další nevýhodou je, že je mastnější a může nám tak snadno zamastit oblečení nebo kapsu.

 

Jak na věc?

Ideální je, když krájíte ještě částečně zmrzlé maso, protože se dají dobře nakrájet velmi tenké plátky. Od velikosti a tloušťky se odvíjí doba sušení, ale záleží i na tučnosti a druhu masa. Svalovina je suchá za 8-10 hodiny, vnitřnosti za 15 hodin a vepřové kůže nebo uši potřebují i více jak 24 hodin. Maso krájejte na kousky cca 5 x 2 cm, které budou mít tloušťku 0,5-1 cm.

 

Co sušit?

Veškerou svalovinu – kuřecí, krůtí a další drůbež, hovězí, telecí, jehněcí, skopové, vepřové, zvěřinu a libové ryby. Tučné ryby se kvůli obsahu tuku špatně suší a mají kratší dobu trvanlivosti.

Vnitřnosti – srdce, játra, plíce, žaludky atd.

Ostatní – vepřové kůže, uši, záušky, ocásky, kuřecí křídla, hrtan apod.

 

Skladování

Poté, co maso usušíte, nechte ho na vzduchu chvíli „odpočinout“ a posléze ho uskladněte tak, aby se k němu nedostala vlhkost (ideální jsou uzavíratelné boxy). Jestliže chcete sušené maso skladovat déle, dejte ho do lednice nebo lépe do mrazáku, kde vydrží až rok.

 

Zdroj: BARF, Krmení psa přirozenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladatelství Plot, 2011

 


Vanda Ročková
Aktualizováno: 22.9.2012 21:56:15
Napsáno: 22.9.2012 21:54:10

Forum.

Ještě nikdo nediskutoval.
Vložit příspěvek
Používejte diakritiku. HTML značky zakázány. Diskutujte pouze k tématu. Pokud máte zájem o odbornou radu, napište spíše do veterinární poradny. Zde Vám autoři neodpoví.

Vložením diskuzního příspěvku souhlasíte s pravidly vkládání diskuzních příspěvků
Prosím přihlašte se pokud chcete komentovat
Text:
 
Publikování nebo šíření obsahu muj-pes.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno: muj-pes.cz © 2010
Řešení problémů, webmaster: webmaster@muj-pes.cz; Redakce:info@muj-pes.cz