16.01.16 Výživa

A zase ta výživa...

Přibyl vám po Vánocích nový člen rodiny? Od předchozích majitelů jste pravděpodobně dostali pár granulí na cestu, aby štěně nebo kotě mohlo prvních pár dnů jíst to, na co je zvyklé. Je však třeba myslet do budoucna a vybrat zvířeti takovou stravu, která mu bude chutnat a zároveň bude prospívat jeho zdraví.

 

Psi potřebují kvalitní zdroj energie

Vhodná strava zajišťuje psům správný vývoj a je klíčovým faktorem pro jejich kvalitní a dlouhý život. Kvalitní krmení by mělo obsahovat správný poměr výživných látek, jako jsou cukry, tuky, bílkoviny, minerály a vitamíny. Psi jsou všežravci, proto ve své potravě potřebují zastoupení všech živin. Krmení pouze masem nebo nevhodně složenou domácí stravou může vést k zdravotním potížím. Nejčastější a populární formou krmení pro psy jsou granule, u spousty majitelů psů jsou oblíbené také konzervy. Pokud chcete krmit domácí stravou vařenou nebo podle BARFu, je vhodné poradit se s odborníkem nebo nastudovat odborné publikace, abyste věděli, jak vybalancovat krmnou dávku a krmili psa či kočku pestře.

Psi mají rádi pravidelný režim. Umí do jisté míry vnímat čas a vytváří si své rituály. Každý dospělý pes by měl dostávat svou stravu vždy přibližně ve stejnou hodinu a to 1-2 krát denně. Pokud svou krmnou dávku nesní, odeberte mu ji a vraťte zase zpět v obvyklý čas krmení.

Pitný režim je důležitou součástí správné výživy. Váš pes by měl mít k dispozici pokud možno stále čistou vodu, proto se doporučuje mu ji i několikrát denně vyměnit. „Každý pes potřebuje denně v průměru 50 – 60 ml vody na kilogram hmotnosti,“ doplňuje MVDr. Dagmar Tarkošová z Royal Canin.

Nedejte na „psí oči“

Své psy rozhodně nekrmte tím, co jíte vy sami. I kdyby váš čtyřnohý přítel sebevíc žadonil, mějte pevnou vůli. Samotné pokrmy, ale i mnohé suroviny, ze kterých si vaříte, obsahují určité množství soli a umělých dochucovadel. Dagmar Tarkošová doplňuje: „Tyto složky jim mohou způsobit závažné zdravotní potíže. Je vhodné krmit psa jedním druhem krmiva, na které je zvyklý. Psi mají pouze 1700 chuťových pohárků oproti lidem, kteří jich mají 9000, a proto nepotřebují neustálou obměnu stravy. Potřebují hlavně správně vyváženou stravu.“

Existuje několik potravin, které mohou být pro psy dokonce smrtelné. Patří mezi ně například česnek a cibule. Obsahují sirné sloučeniny, které zvířatům poškozují hemoglobin (krevní barvivo, které na sebe váže kyslík). Nevhodné je také avokádo, hroznové víno, makadamové ořechy, čokoláda aj.

Kočky potřebují přirozený stravovací režim

Kočky jsou na rozdíl od psů téměř stoprocentní masožravci. V přírodě uloví v průměru 20 myší denně. Pro domácí kočku tím pádem není přirozené, když dostává stravu jen 1-2 denně, jako je tomu u psů. Naopak potřebuje mít stravu po celý den (i v noci), aby se tak mohla jít nažrat kdykoliv.

Kočka jde k misce přibližně dvacetkrát za den, vždy si dá jen pár soust a za pár minut celý proces zopakuje. „Kočky jsou, co se týče krmení, velice vybíravé. Pokud kočka náhle přestane žrát, je třeba vydat se k veterináři. Při hladovění brzy dochází k poškození jater a může se u ní rozvinout i život ohrožující stav,“ upozorňuje Dagmar Tarkošová. Zatímco pes si příliš nevybírá a sežere většinou vše, co najde, kočky jsou mlsnější.

„Pro kočku je stejně jako chuť krmení důležitá také teplota podávaného pokrmu. S výjimkou granulí se doporučuje kočičí žrádlo ohřívat a to ideálně na 38 °C. Právě takovou teplotu má totiž čerstvě zakousnutá myš,“ doplňuje Tarkošová.

Lidská strava do kočičí misky nepatří

Dříve venkovní kočky sice dostávaly výhradně naše zbytky, ale také se nedožívaly příliš vysokého věku. Kouskem šunkového salámu jednou za čas vaši kočku sice neotrávíte, ale rozhodně jí ani neprospíváte.

Pravděpodobně největší mýty ve stravování koček se týkají syrových ryb a kravského mléka. „Nedá se říct, že by tyto potraviny kočkám nechutnaly, ba naopak. Syrové ryby a všechny mořské plody však obsahují nebezpečné enzymy, které rozkládají pro kočky velmi důležitý vitamín B1. Jeho postupné ubývání vede k nechutenství, záchvatům a může způsobit i smrt. Kravské mléko zase obsahuje mléčnou laktózu, kterou kočky neumí strávit a může jim způsobit průjmy,“ uzavírá Dagmar Tarkošová.

Věděli jste, že...

…zatímco člověk má v ústech přibližně 9000 chuťových pohárků, psi jich mají 1700, kočky dokonce jen 500?