18.09.18 Výživa

10 tipů, jak vykrmit psího nežravce

Někteří psi jsou od přírody velcí jedlíci, jiní naopak krmivo odmítají. Vždy jen trochu uzobnou, aby přežili. Jak jim podpořit chuť k jídlu?

  1. Je-li váš pes velmi hubený a odmítá žrádlo, nechte ho v první řadě vyšetřit veterinářem, abyste vyloučili zdravotní problémy a potravní alergie.

  2. Pravidelně psa odčervujte! Jestliže je pes stále vyhublý a má navíc průjmy, nechte mu udělat vyšetření trusu. Je možné, že trpí giardiózou nebo jiným onemocněním.

  3. Zajistěte, aby bylo krmení kompletní a vyvážené. Jestliže má pes sníženou chuť k žrádlu, lze mu podávat doplňující vitaminy a minerály, pokud nejsou klinicky kontraindikovány. Pro podporu chuti k jídlu se osvědčily vitaminy skupiny B (přípravky pangamin, B-kompex, pivovarské kvasnice).

  4. Obecně většině psů víc chutná vařená nebo syrová strava BARF. Tento způsob krmení většinou „rozežere“ i ty největší nejedlíky. Ne každý má ale možnosti domácí stravu připravovat. Potom nezbývá než najít „tu pravou“ značku granulí, která bude kvalitní a navíc psovi zachutná. Za zkoušku stojí například granule Ibero NATURAL, Bravery, Petkult nebo Prins.

  5. Chutnost granulí zvýšíte přidáním několika lžic konzervy, paštiky pro psy, či pokapáním lososovým olejem.

  6. Chuť k jídlu také zvyšuje přidání trochu glukopuru do pitné vody.

  7. Nenechávejte psovi žrádlo pořád k dispozici. Dejte mu misku 2x za den přibližně ve stejnou hodinu a když ji nesežere do 15 minut, zase mu ji seberte. Pes potom pravděpodobně lépe zareaguje na další krmení. Nepřekrmujte psa pamlsky, někteří psi se raději zasytí v průběhu dne pamlsky z ruky, než aby snědli své krmivo z misky.

  8. Potrava by měla mít dobře stravitelná a mít vysokou koncentraci živin, aby se snížilo množství, které musí pes pozřít. U granulí je možné vyzkoušet receptury pro psy v zátěži.

  9. Teplota má velký vliv na chutnost krmení. Ohřátí potravy může výrazně pomoci při nalákání psa, který nechce žrát. Krmení podle potřeby ohřejte na 38 stupňů, ne však více. U granulí může pomoct zalití teplým nesoleným masovým vývarem.

  10. Pokud je váš pes zdravý, akční a v kondici, jen prostě málo žere, ale jeho organismus si s tím vystačí, nezbývá než se s tím smířit.

Foto: pixabay.com