02.07.13 Výchova a výcvik

Štěně a čistotnost

Obracím se na vás s velkou prosbou o doporučení, co dělat, protože už jsem bezradná. Mám čtyřměsíční fenku anglického kokršpaněla, přivezla jsem si ji do bytu jako dvouměsíční štěně. Je z chovatelské stanice, od narození žila s matkou v kotci s výběhem. Za celé dva měsíce u mě doma se mi nepodařilo naučit ji vykonávat potřebu venku. Procházíme se až dvě hodiny a nic, přijdeme domů, fenka odběhne do pokoje a potřebu vykoná. Ven chodíme až 10krát denně, ráno vstáváme v 5 hodin, za půl minuty jsem oblečená, ale malá se vyčůrá i vykaká doma na koberci. Zkoušela jsem rady typu: noviny přibližovat ke dveřím, podložky a kapičky, odměnu za vyčůrání venku (opravdu je to velmi zřídka). A výsledek? Nic nepomáhá. Chodíme po trávě i po chodnících na vodítku, na volno běhat nemůže, v celém městě je to zakázané. Jednoduše řečeno, venku nečůrá a nekaká, doma ano. Nevím, jestli mám trestat nebo chválit, někde jsem se dočetla, že i když pejsek udělá potřebu tam, kde nemá, měl by se pochválit...

 

Odpověď:
Je škoda, že jste nenapsala hned, jak jste na problém narazila – teď už to půjde spravovat hůře, protože fenečka se naučila, že ten nejlepší záchod je koberec. Ale nebojte se, určitě to půjde…
Ráno, když vstáváte, šoupněte ji do malé ohrádky, výstavní klece nebo do plastové přepravky. V nejhorším případě ji můžete uvázat třeba k topení, ale to není ono. Potřebujeme, aby se fenka po vyspání nezačala hýbat. S pohybem se dostaví pocit plnosti močového měchýře, a protože štěňata ještě nemají trénované svěrače, jakmile ucítí potřebu, musí močit (a kálet). Rychle se oblékněte, popadněte štěně a utíkejte ven. Posaďte ji na jedno místo, nejlépe na trávník (ale příjemný, měkký, žádné pichlavé strniště) a to tam, kde prochází obvykle dost psů a kde také močí a kálejí. Nic neříkejte, nikam nechoďte, držte se zhruba na místě 2-3 čtverečních metrů. Fenka by se měla vymočit. Pak můžete pokračovat dál, jděte svižně, aby se jí trochu uvolnil obsah střev, ale nehrajte si a držte se kolem trávníku. Když udělá bobek, můžete si pohrát a dovádět. Jestli se do pěti minut nevymočí, vraťte se domů. Nechte ji zavřenou např. v předsíni, kde prostřete pro jistotu noviny, a počkejte 10-15 minut. Pak ji znovu vyneste na stejné místo na trávníku. Když se vymočí, jděte dál a pokuste se o bobek, jak je napsáno výše. Kdyby se nezadařilo zase tak do 3-5 minut, jděte klidně na procházku (ale stačí desetiminutovka, dvě hodiny jsou pro tak malé štěně zbytečnou zátěží) a zpátky se vracejte zase kolem trávníčku.
Kdykoli vidíte fenku močit venku nebo na určeném místě na noviny, říkejte klidným tichým hlasem „čurej, hodná holka“ (jde o to, abyste činnost pojmenovala, tak si fenka vždy spojí slovo s patřičným úkonem), podobně je to i s kálením. Pak můžete zkusit říkat to hned, jak ji vynesete na předem určené místo venku (později třeba z auta někde na odpočívadle). Neodměňujte ji pamlsky, ale ani nenapomínejte a netrestejte, když to není přesně na správném místě. Nehodu prostě ignorujte.
Ven choďte vždy ihned po vyspání, po hře a běhání, do 10 minut po napití. Do pokojů fenku pusťte, jen když je čerstvě vyprázdněná. Takže než odcházíte ven, zavřete všechny dveře vedoucí z předsíně, ať vám po návratu domů někam neproklouzne. V případě, že neudělá loužička venku, ať neběží rovnou na koberec. Koberce si prostě hlídejte – fenka tam NESMÍ nevyprázdněná. Je třeba nechat zcela vyhasnout její zvyk čůrat a kálet na koberec. Odteď se jí to nesmí podařit. Ale když se to stane, uvědomte si, čí je to chyba… Štěně, které nemá správné hygienické návyky, nemůže doma běhat bez dozoru. Buď ho máte stále na očích a jak vidíte, že přemýšlí a rozhlíží se, šup s ním na noviny, nebo je zavřené tam, kde nemůže provozovat vydatný pohyb a kde případná nehoda nevadí. Omezení pohybu mu kompenzujete častými procházkami. Ty je třeba správně načasovat podle potřeby, jak jsem popsala výše, jinak jsou pro vyměšování zbytečné.
A ještě jedna důležitá věc: Na každé větší procházce, tedy asi 2x-3x denně, by se mělo štěně proběhnout bez vodítka (s vámi i s jinými pejsky). Měla byste stále procvičovat přivolání, aportování, chůzi u nohy bez vodítka… Najděte tedy místa, kde jsou legální psí výběhy, jeďte za město. Myslím, že na každé konečné MHD už je prostor, kde obecní strážníci nechodí a kde malá batolící se štěňata nikomu nevadí. Jestli nenaučíte fenku spolehlivému přivolání a vašemu následování teď, nenaučíte ji to už nikdy. A pro městského psa je spolehlivé přivolání a bezmezná důvěra a respekt v paničku za všech okolností životně důležité! Stejně tak kontakt s ostatními psy ve volnosti, nikoli na vodítku.

MVDr. Hana Žertová

Další odpovědi na nejrůznější dotazy naleznete na www.hanazertova.cz