08.07.16 Výchova a výcvik

Honění aut

Psi se honí za auty z různých důvodů. Někteří jedinci to praktikují jako rozcvičku kvůli silnému loveckému pudu, který je nutí rozběhnout se za vším, co se hýbe, jiní vnímají auta jako vetřelce na svém území, které je třeba vyhnat. Ať tak či onak, běh za auty je pro psy dost nebezpečný, proto by se neměl podporovat.

Většině psů, kteří běhají za auty, nejde o to, aby je chytili, jako spíš o honění samotné. I když psi potřebují nějakým způsobem vybít energii a uspokojit silný lovecký pud, honění aut není zrovna to „pravé ořechové“. Mnohem lepší je běhat za vhodnějšími předměty, třeba za míčkem. Učit psa aportovat míček je super způsob, jak přesměrovat jeho instinkty. Jděte se psem na zahradu nebo do parku a házejte mu míček tak dlouho, jak ho to bude bavit a dokud bude moct. Navykněte ho, aby se honil pouze za věcmi, které vám pak může donést, abyste mu je znovu hodili. S autem to nejde, takže při troše štěstí to pro psa ztratí na přitažlivosti :-)

Trénujte přivolání

Samozřejmě nejlepším způsobem, jak psovi zabránit v honění aut, je dokonale zvládnuté přivolání. Povel „ke mně“ je vůbec alfa a omega celého výcviku základní poslušnosti. Abyste natrénovali spolehlivé přivolání, musíte být pro psa středobodem vesmíru, na který se bude soustředit a cvičit musíte tak vytrvale, dokud přiběhne na zavolání za jakýchkoli okolností a nenechá se ničím rozptýlit. To, že uposlechne a přiběhne ve chvíli, kdy klidně sedí a kolem se nic neděje, ještě vůbec neznamená, že se tak stane, až bude mít příležitost pořádně prohnat sousedovu fabii. Hlavní pravidlo zní: Dbejte na to, aby všechny tréninkové lekce byly krátké. Skončete ještě ve chvíli, kdy psa cvičení baví, tím udržíte jeho motivaci. Navíc i z časového hlediska je jednodušší začlenit do denního plánu několik kratších cvičení.

Jak psa naučit přivolání se můžete dočíst například tady:

http://muj-pes.cz/vychova-a-vycvik/privolani-pro-zacatecniky-581.html

http://muj-pes.cz/vychova-a-vycvik/privolani-psa-v-rusnem-prostredi-418.html

http://muj-pes.cz/vychova-a-vycvik/privolani-psovi-zbytecne-nezosklivujte-602.html

http://muj-pes.cz/vychova-a-vycvik/zakladni-povely-235.html

Zdroj: Arden Mooreová, Jak to ten pes myslí? Vizuální průvodce „psí řečí“, Mladá fronta, 2014