04.10.17 Výchova a výcvik

10 kroků, jak trénovat odloučení

Aby pes netrpěl, když je doma sám, snažte se ho na odloučení postupně zvykat.

  1. Nutné je začít psa přivykat na samotu již od štěněcího věku. Čím dříve začnete, tím snadnější pak pro něj bude zůstávat doma sám. 

  2. Základem je nikdy psa po příchodu domů netrestat za jeho nežádoucí chování během odloučení (rozkousané předměty, močení, kálení). Krátce se přivítejte a běžte rovnou ven. Nepořádek a následný úklid přejděte s mlčením.

  3. Než odejdete z domova, vašeho čtyřnohého kamaráda řádně vyvenčete a snažte se ho co nejvíc unavit, aby dobu vaší nepřítomnosti prospal.

  4. Psovi na dobu, kdy bude osamotě, nabídněte speciální hračku, která je určená právě jen na tento čas. Ideální je střídat vícero předmětů, aby se psovi neomrzely. Po příchodu domů hračku psovi zase odeberte. Výborná je například morková kost, nebo kong, jedna z nejodolnějších gumových hraček. Lze ji naplnit pochoutkami a udělat z ní tak ještě lákavější „zabavovadlo“.

  5. Se psem trénujte povel „zůstaň“, abyste zvýšili jeho samostatnost. Postupně prodlužujte dobu i vzdálenost, po kterou zůstává pes při plnění povelu sám.

  6. Dalším důležitým povelem je „místo“. Pes by měl mít svůj pelíšek umístěný na klidném místě, kde se bude cítit v bezpečí. Můžete mu to spojit s dalšími příjemnými věcmi, jako jsou pamlsky a hlazení. Postupně od psa v pelíšku odcházejte a zase se vracejte, dokud tam nezůstane v klidu ležet.

  7. V době, kdy už to zvládá, přidejte pomalé oblékání, obouvání. Nemusíte hned odcházet, zkuste psa přivykat na tyto vaše činnosti postupně. Také často berte do ruky klíče, aby si pes zvykl na jejich cinkání.

  8. Až mu to nebude činit problém, odejděte ze dveří. Nejprve jen na chvilku a hned se zase vraťte. Postupně dobu, kdy budete venku, prodlužujte.

  9. Když odcházíte z domu, tak se s pejskem dramaticky nelučte. Nejlepší je odejít a dělat jakoby nic. Pes pak nebude mít pocit, že se děje něco nenormálního.

  10. Pokud to jde, psa zpočátku nechávejte jen v klidné a bezpečné místnosti, kde toho nemůže tolik zničit (zapomeňte ale na malou komoru apod., to by psa ještě víc vystresovalo!). Až si zvykne, že odcházení není žádné drama, můžete mu nechat k dispozici větší prostor.

Foto: www.pexels.com